...
Реєструйся

НАДС пояснила процедуру звільнення держслужбовців ліквідованих райдержадміністрацій


Наразі відбувається реорганізація районних держадміністрацій (далі — РДА), яка завершиться ліквідацією багатьох РДА та їх створенням у новоутворених районах. Для упорядкування цього процесу наприкінці грудня 2020 року Уряд затвердив відразу декілька нормативних документів.

Своєю чергою НАДС видало роз’яснення  від 16 січня 2021 року № 125, де пояснило процедуру звільнення держслужбовців РДА у зв’язку з її припиненням.

Посилаючись на норми Порядку № 1321 зазначають, що Голова облдержадміністрації утворює комісії з реорганізації та затверджує їх персональний склад, а також затверджує плани звільнення працівників РДА, що припиняються, за поданням голови відповідної комісії з реорганізації.

Суб’єкт призначення або керівник держслужби в держоргані повинен попереджати держслужбовця про наступне звільнення у письмовій формі не пізніше ніж за 30 календарних днів. Вони ж можуть пропонувати держслужбовцю будь-яку вакантну посаду держслужби у тому самому держоргані (за наявності).

Тому про наступне звільнення держслужбовців апарату РДА попереджає керівник апарату цієї адміністрації, а держслужбовців структурного підрозділу РДА зі статусом юрособи публічного права — керівник цього структурного підрозділу. Зазначених керівників держслужби у такому випадку про наступне звільнення попереджає суб’єкт призначення, а саме голова відповідної РДА.

Вказані посадові особи, які попереджали держслужбовців РДА про наступне звільнення, також приймають рішення про їх звільнення.

До того ж зважаючи на повноваження комісій з реорганізації РДА із організації заходів, пов’язаних із звільненням та переведенням працівників РДА, що припиняються, такі заходи можуть бути спрямовані на переведення таких держслужбовців до РДА новоутворених районів або інших держорганів.

Також в НАДС просять врахувати обмежені терміни реорганізації РДА. З огляду на це рекомендують перевести до відповідних РДА, інших держорганів або органів місцевого самоврядування держслужбовців, які відповідно до законодавства мають додаткові гарантії збереження місця роботи, наприклад:

— призвані на строкову військову службу, військову службу за призовом осіб офіцерського складу, військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період або прийняті на військову службу за контрактом;

— вагітні жінки і жінки, які мають дітей віком до трьох років, одинокі матері при наявності дитини віком до 14 років або дитини з інвалідністю.