...
Реєструйся

Відповідальність за невиплату зарплати хочуть посилити


В Парламенті зареєстровано проєкт Закону  «Про внесення змін до статті 175 Кримінального кодексу України щодо посилення відповідальності за невиплату заробітної плати, стипендії, пенсії чи інших установлених законом виплат» від 14 січня 2021 року № 4589.

До Кримінального кодексу пропонується внести зміни шляхом виключення частини 3 статті 175, яка передбачає, що особа звільняється від кримінальної відповідальності, якщо до притягнення до кримінальної відповідальності нею здійснено виплату заробітної плати, стипендії, пенсії чи іншої встановленої законом виплати громадянам.

В пояснювальній записці зазначається, що це повністю унеможливить уникнення покарання керівників підприємств, установ або організацій за таку невиплату.

Крім того, планується посилити відповідальність за невиплату заробітної плати, стипендії, пенсії чи інших установлених законом виплат: збільшити суму штрафів в 3 рази та встановити покарання у вигляді штрафу від півтори тисячі НМДГ(22500 грн) до трьох тисяч НМДГ(51000 грн) (зараз — від п’ятисот до тисячі НМДГ).

За те саме діяння, якщо воно було вчинене внаслідок нецільового використання коштів, призначених для виплати заробітної плати, стипендії, пенсії та інших встановлених законом виплат пропонують карати штрафом від трьох тисяч НМДГ(51000 грн) до п’яти тисяч НМДГ(85000 грн) (зараз — від тисячі до півтори тисячі НМДГ).