...
Реєструйся

Найскладніші випадки звільнення: почнемо зі скорочення штату або чисельності працівників


Звільнення з ініціативи роботодавця завжди викликає багато запитань, як у самих роботодавців так і у працівників. А мотив у обох сторін однаковий — усі піклуються про свої права. При цьому якщо працівник ризикує своїм робочим місцем, роботодавець ризикує можливістю не тільки «отримати» працівника назад, а й ще витратити певну суму на компенсацію у разі незаконного звільнення. Одним з найскладніших звільнень є звільнення у разі скорочення чисельності або штату працівників. Згідно з частиною 3 статті 64 Господарського кодексу України підприємство самостійно визначає свою організаційну структуру, встановлює чисельність працівників і штатний розпис. Такі дії провадяться на основі науково обґрунтованих завдань і норм, визначених ринком закупівлі сировини й реалізації готової продукції (послуг), а також виходячи з вимог Національного класифікатора України та Державного довідника тарифно-кваліфікаційних характеристик професій. Якщо роботодавець вирішив ліквідувати певний структурний підрозділ підприємства чи його реорганізувати, він повинен скласти техніко-економічне обґрунтування причин проведення таких змін, оскільки при цьому завжди відбувається вивільнення працівників.

Скорочення чисельності та скорочення штату — поняття не тотожні.

Чисельність працівників — це списочний склад працюючих, і скорочення чисельності працівників передбачає зменшення їх кількості.

Штат працівників — це сукупність посад, встановлених штатним розписом підприємства. Тому скорочення штату — це зміна штатного розпису за рахунок ліквідації певних посад або зменшення кількості штатних одиниць за певними посадами.

Крок 1: Видання наказу про внесення змін до штатного розпису
Крок 2: Надання інформації первинній профспілковій організації про заплановане вивільнення
Крок 3: Визначення працівників, яким надається перевага
Крок 4: Попередження працівників про вивільнення
Крок 5: Повідомлення про масове вивільнення працівників
Крок 8: Отримання згоди профспілки на звільнення працівника
Крок 9: Оформлення кадрової документації та трудових книжок працівників

Детальніше про етапи скорочення чисельності і штату працівників, а також про інші цікаві випадки звільнення працівників за ініціативою роботодавців у дні Марафону «Гаряча лінія: консультації». У вашому місті вже незабаром.

Марафон стартує вже 22 вересня в м. Одеса.

Також поговоримо з вами на такі теми:

  • 10 ознак цивільно-правового договору як привід для зустрічі в суді.
  • 6 ретродокументів, які стануть у нагоді кожному кадровику.
  • Як на виконанні 50% посадових обов’язків зекономити 100% заробітної плати?
  • 2 основні локальні акти роботодавця як запорука кадрової політики на підприємстві.
  • 5 проти 2: переваги та недоліки письмового трудового договору

Детальна програма та форма реєстрації для участі