...
Реєструйся

Названо найбільші та найменші пенсії в Україні


У третьому кварталі 2023 року середня пенсія в Україні становила 5350,33 грн (або 146 дол. США). Зараз такий рівень пенсії або вищий отримують трохи більше третини всіх пенсіонерів – 3,57 мільйони осіб.

Серед регіонів України, в 8 областях середня пенсія вища за середню по країні, з найвищою середньою пенсією в Києві – 7 219 грн та найнижчою на Тернопільщині – 4041 грн.

За третій квартал 2023 року середня пенсія по країні зросла на 39 грн та наразі складає 5350,33 грн/146 дол. США.

Читайте також: Про врахування матеріальної допомоги під час обчислення пенсії

Фактично 3,57 млн пенсіонерів – це трохи більше третини від загальної кількості – отримують виплати на цьому рівні або вище.

З них майже третина, а це 1,13 млн осіб – отримують пенсії більше 10 тис. грн. На ці категорії пенсіонерів припадає 59 % від загальної суми пенсійних виплат в країні.

Нині 29 % або 3,08 млн українців отримують пенсії від 2 до 3 тис. грн. Виплати менші за 2 тисячі грн отримують менше 1 % пенсіонерів в країні – 63 862 людини. Наразі у 8 регіонах (Київ, Рівненщина, Донеччина, Луганщина, Дніпропетровщина, Житомирщина, Запорізька та Київська області) пересічна пенсія вища за середню по країні. У ще одній області – Харківській – виплати тримаються на рівні середніх по країні.

Найбільша середня пенсія у Києві – 7 219 грн. Це на 35 % більше за середню пенсію по країні. А найменша середня пенсія знову на Тернопільщині – 4041 грн, на 14 % менше за середню виплату по Україні.

Читайте також: Чи враховуються для призначення пенсії дані нотаріально засвідченої копії трудової книжки?

За 3 квартал поточного року ще на 7 % зросла середня пенсія у Рівненській області – до 6674 грн. Це на 25 % більше за середній показник по країні.

Кількість пенсіонерів продовжує зменшуватися. Протягом третього кварталу 2023 року в Україні стало на 12 368 пенсіонерів менше.

Загалом пенсійні виплати від держави отримує 10 539 968 осіб.

Довідково. Опендатабот – це сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів. Це платформа для роботи з відкритими державними даними, яка надає доступ до різноманітної інформації.

На кінець 2021 року сервісом користується понад 3 млн громадян. Здебільшого це юристи, власники бізнесу та журналісти. API Опендатабот використовують 550 компаній, які отримують відкриті державні дані та повідомлення про їх зміну.

 

Читайте також: Особливості звільнення держслужбовців у разі виходу на пенсію

Джерело: ПРОФСПІЛКА ПРАЦІВНИКІВ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

Передплата

Матеріали до теми


Кейс для кадровика. Чи може бути головою профспілки медичний директор лікарні?
Закон України від 15 вересня 1999 року № 1045-XIV «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності» (далі — Закон ...
Боротьба з безробіттям по-вінницьки: залучення до суспільно корисних робіт
У Вінниці безробітних залучатимуть до суспільно корисних робіт. Таким чином місто запускає новий проєкт щодо працевлаштування. Про це повідомляє Вінницька ...
Депутати відмовилися від ідеї накопичувальної пенсії з відрахуваннями роботодавців
Верховна Рада відхилила під час розгляду у першому читанні законопроєкт «Про накопичувальне пенсійне забезпечення» (№ 9212). Нагадаємо, що законопроєкт пропонував ...