...
Реєструйся

НБУ дозволив фрілансерам працювати з іноземними замовниками без договорів


Національний банк України разом із Міністерством економічного розвитку і торгівлі значно спростили процедуру співпраці українських фрілансерів, які працюють через Інтернет зі своїми іноземними замовниками

До цьго списку відносяться:

— біржі фрілансу (програмісти, дизайнери, копірайтери, перекладачі),
— прямі продажі (програмісти, дизайнери, копірайтери, перекладачі),
— магазини аплікацій (програмісти), стоки (фотографи, ілюстратори, оператори),
— торгівельні майданчики (майстри, посередники з продажу товарів),
— рекламні посередники (власники сайтів, блогери) тощо.

Як НБУ роз’яснив у своєму листі до банків, віднині для дотримання валютного законодавства IT-підпрємцям і їх обслуговуючим банкам достатньо інвойсу про здійснення послуг, який разом із документом про оплату робіт є підтвержденням договорних відносин між замовником і виконавцем. Тобто окремий договір із мокрою печаткою більше не потрібні. Також, банки не мають права вимагати від своїх клієнтів перекладу договорів українською, якщо в цьому немає реальної потреби (скажемо, якщо інвойс і документ про оплату написані англійською, тобто міжнародною мовою відносин між іноземними контрагентами).

«Цей крок є створенням безпрограшної ситуації для України: IT-підприємці зможуть більше зосередитися на своєму основному бізнесі, а не на бюрократії. Отже ринок зростатиме внаслідок дерегуляції, і як результат ми побачимо зростання ВВП і притік до нашої країни валюти, яка ще недавно залишалась на рахунках в іноземних банках», — зазначив один з головних авторів цієї ініціативи Заступник Голови НБУ Владислав Рашкован. Він дуже спідовається, що й в інших сферах діяльностиі ми побачимо аналогічний підхід до розвитку IT-індустрії. «З боку НБУ нам треба ще багато зробити для дерегуляції та дебюрократизації ринку, і цей крок є тільки початком великого руху у цьому напрямку», — додав Рашкован.

Вітаємо всіх фрілансерів і бажаємо вигідних контрактів!

НБУ