...
Реєструйся

Неповний робочий час для особи з інвалідністю: чи відповідає такий графік роботи виконанню нормативу робочих місць


Згідно зі статтею 19 Закону України  від 21 березня 1991 року № 875-XII «Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні» (далі — Закон № 875-XII) для підприємств, установ, організацій, у тому числі підприємств, організацій громадських об’єднань осіб з інвалідністю, фізичних осіб, які використовують найману працю, установлюється норматив робочих місць для працевлаштування осіб з інвалідністю у розмірі 4 відсотки середньооблікової чисельності штатних працівників облікового складу за рік, а якщо працює від 8 до 25 осіб, – у кількості одного робочого місця.

Виконанням нормативу робочих місць у кількості, визначеній згідно з частиною першою цієї статті, вважається працевлаштування підприємством, установою, організацією, у тому числі підприємством, організацією громадських об’єднань осіб з інвалідністю, фізичною особою, яка використовує найману працю, осіб з інвалідністю, для яких це місце роботи є основним.

Працевлаштування особи з інвалідністю за трудовим договором, що передбачає роботу на умовах неповного робочого часу, якщо для такої  особи місце роботи є основним, є виконанням роботодавцем нормативу робочих місць.

Зразки документів • Посадові інструкції • Робочі інструкції
Для довідок: 0 (800) 219-977

Порядок розрахунку середньооблікової кількості штатних працівників визначений в Інструкції зі статистики кількості працівників, затвердженої наказом Держкомстату від 28 вересня 2005 року № 286 (далі — Інструкція № 286).

Перелік категорій працівників, які включаються до облікової кількості, міститься в п. п. 2.4 і 2.5, а тих, які не включаються, – в п. 2.6 Інструкції № 286. Зокрема згідно з підпунктом 2.4.3 Інструкції № 286 до облікової кількості включаються штатні працівники, прийняті або переведені за ініціативою адміністрації на роботу на неповний робочий день або неповний робочий тиждень.

Додаткові роз’яснення щодо розрахунку середньооблікової кількості штатних працівників свого часу були надані:

  • у листі Держкомстату від 27 березня 2006 року № 09/3-9/116;
  • у листі Мінсоцполітики від 04 травня 2016 року № 108/19/71-16 (містить приклади розрахунків);
  • у листі Держстату від 04 липня 2014 року № 09.3-6/145-14 (порядок врахування до облікової кількості працівників, що проходять військову службу за призовом під час мобілізації).

Джерело: Східне міжрегіональне управління Державної служби України з питань праці

Курс підвищення кваліфікації «Кадрова справа для професіонала»

Матеріали до теми


Забезпечення рівних умов праці для осіб з інвалідністю — обов’язок роботодавця
Підприємства, які використовують працю осіб з інвалідністю, зобов’язані створювати для них умови праці з урахуванням рекомендацій медико-соціальної експертної комісії та ...
Працевлаштування осіб з інвалідністю: переваги для роботодавця
Поряд із законодавчими нормативами стосовно працевлаштування осіб з інвалідністю держава також заохочує роботодавців різними видами підтримки. Зокрема, це фінансова підтримка ...