...
Реєструйся

Норми тривалості робочого часу для 6-денного робочого тижня


Де можна знайти розрахунок норми тривалості робочого часу на 2013 рік для 6-денного робочого тижня? Якщо в табелі проставляти години згідно з КЗпП, то для 6-денного робочого тижня за місяць іноді виходить недопрацювання кількох годин або перепрацювання порівняно з даними, вказаними в таблиці для 5-денного робочого тижня. Як зробити правильно?

Чинним законодавством не передбачено розроблення й затвердження в установленому порядку норми тривалості робочого часу на рік, квартал, місяць чи будь-який інший період року. Норми робочого часу, розраховані за календарем 5-денного робочого тижня з двома вихідними днями в суботу й неділю, рівною кількістю часу роботи впродовж кожного робочого дня з відповідним зменшенням на одну годину часу роботи напередодні святкових і неробочих днів, що публікуються в засобах масової інформації, не реєструються в Міністерстві юстиції України, а тому можуть розглядатися як методичний посібник під час розробки норми робочого часу безпосередньо на підприємстві відповідно до прийнятого графіка роботи.

Відповідно до зазначеного на кожному підприємстві, установі та організації має бути розрахована своя норма тривалості робочого часу.

Розробляючи норми робочого часу, треба враховувати вимоги статей 50–53, 67 і 73 КЗпП, а саме:

— нормальна тривалість робочого часу не може перевищувати 40 год. на тиждень (ст. 50);
— для окремих категорій працівників установлюється скорочена тривалість робочого часу (ст. 51);
— працівникам, яким встановлено 40-годинний робочий тиждень, тривалість роботи напередодні святкових і неробочих днів (ст. 73) скорочується на одну годину;
— робота у 2013 році не проводиться на підприємствах, в установах, організаціях у такі святкові й неробочі дні:

• 1 січня – Новий рік;
• 7 січня – Різдво Христове;
• 8 березня – Міжнародний жіночий день;
• 1 і 2 травня – День міжнародної солідарності трудящих;
• 5 травня – Пасха (Великдень);
• 9 травня – День Перемоги;
• 23 червня – Трійця;
• 28 червня – День Конституції України;
• 24 серпня – День незалежності України.

У разі, коли святковий або неробочий день (ст. 73) збігається з вихідним днем, вихідний день переноситься на наступний день після святкового або неробочого (частина третя ст. 67).

Підприємства й організації, укладаючи колективний договір, можуть установлювати меншу норму тривалості робочого часу, ніж передбачено законодавством (частина друга ст. 50 КЗпП).

КЗпП не регламентовано конкретну тривалість роботи за 5-денним робочим тижнем упродовж кожного робочого дня, а тому правилами внутрішнього розпорядку підприємства, установи, організації може встановлюватися інша тривалість робочого дня, ніж та, яка приймалася для розрахунку норм часу, що її публікує Міністерство соціальної політики України в засобах масової інформації. Тому за рахунок структурних зрушень величина тривалості роботи за місяць, квартал, рік може бути відмінною.

Також буде іншою від розрахованої Міністерством соціальної політики України величина тривалості робочого часу за рік у разі встановлення на підприємстві 6-денного робочого тижня або при встановленні другого вихідного дня, скажімо, не в суботу, а в понеділок.

Дії щодо встановлення безпосередньо на підприємстві тривалості часу роботи за день, установлення 6-денного робочого тижня чи іншого вихідного дня передбачено законодавством про працю. Тому при дотриманні вимог, установлених статтями 50–53, 67 і 73 КЗпП, норма тривалості робочого часу за місяць, квартал, рік може відрізнятися від розрахованої Міністерством соціальної політики України.

Норма тривалості робочого часу, розрахована безпосередньо на підприємстві відповідно до вимог законодавства про працю, буде підставою для визначення надурочних робіт.

З установленням на підприємстві 6-денного робочого тижня збільшується тривалість роботи за рік від 6 до 10 год. залежно від року. Одначе, якщо на підприємстві розрахунок проведено на умовах, передбачених статтями 50–53, 67 і 73 КЗпП, таке збільшення закономірне, а тому не вбачається порушення законодавства про працю, оскільки вимогу щодо 40 год. роботи за тиждень виконано.

Журнал «Довідник кадровика»,
Григорій МАКСИМЕНКО,
експерт з умов та режимів праці

Всеукраїнська асоціація кадровиків