...
Реєструйся

Нова професія — протезист-ортезист


Через війну, розв’язану росією, кількість поранених зростає щодня. Багато людей внаслідок таких поранень потребують протезування. Саме тому запровадження такої професії, як протезиста-ортезиста, так і системи підготовки цих фахівців є вкрай важливим для системи реабілітації у сфері охорони здоровʼя.

Міністерство охорони здоров’я України 30 січня 2024 року затвердило перелік спеціалізацій підготовки здобувачів вищої освіти ступеня магістра за спеціальністю 224 «Технології медичної діагностики та лікування». Раніше ця спеціальність не передбачала спеціалізацій, відтепер включає дві:

  • 224.01 Лабораторна діагностика (для підготовки лікарів-лаборантів);
  • 224.02 Протезування-ортезування (для підготовки протезистів-ортезистів).

Зміна № 13 до Класифікатора професій: огляд — читайте в березневому випуску журналу «КАДРОВИК.UA»

Підготовка протезистів-ортезистів здійснюватиметься на магістерському рівні за спеціальністю «Технології медичної діагностики та лікування», що відповідає Міжнародній стандартній класифікації освіти (The International Standard Classification of Education, ISCED).

 

Проте перелік і наказ, що його затверджує, – це лише невелика частина того, що вже зроблено для  запровадження професії «протезист-ортезист» в Україні.

Відповідно до статті 10 Закону України від 3 грудня 2020 року № 1053-IX «Про реабілітацію у сфері охорони здоров’я», протезиста-ортезиста віднесено до фахівців з реабілітації.

 

Професію «протезист-ортезист» внесено до національного Класифікатора професій

Затверджений та внесений до Реєстру кваліфікацій професійний стандарт «протезист-ортезист», в якому визначено кваліфікаційні вимоги до професії.

Посаду «протезист-ортезист» включено до Переліку посад професіоналів у закладах охорони здоров’я.

Запроваджено спеціальність «Протезування-ортезування», що включена до Номенклатури спеціальностей професіоналів у галузі охорони здоров’я, а також затверджено цикли спеціалізації та тематичного удосконалення за цією спеціальністю.

Замовляйте РОЗРОБЛЕННЯ КАДРОВИХ ДОКУМЕНТІВ
Експерти КАДРОВИК.UA допоможуть у складанні й упровадженні бланків кадровика, реєстраційних форм, шаблонів документів

Водночас перед Міністерством стоїть кілька важливих завдань із запровадження підготовки протезистів-ортезистів, зокрема:

  1. Спільно з Міносвіти – затвердити нову редакцію стандарту магістра за спеціальністю «Технології медичної діагностики та лікування», що міститиме вимоги до змісту освіти протезиста-ортезиста.
  2. Запровадити у закладах вищої освіти магістерські та післядипломні програми з підготовки протезистів-ортезистів. Це готові зробити Львівський, Тернопільський та Харківський медуніверситети.
  3. Спільно з Мінекономіки – передбачити місця держзамовлення на підготовку протезистів-ортезистів.

Експрес-курс «Облікові документи кадрової служби та порядок їх ведення»
0 (800) 219-977podpiska@mediapro.com.ua

  1. Розробити компоненти єдиного державного кваліфікаційного іспиту: тестового іспиту «Крок-2» та об’єктивного структурованого практичного (клінічного) іспиту для атестації протезистів-ортезистів відповідно до стандартів Міжнародного товариства протезистів та ортезистів (International Society for Prosthetics and Orthotics, ISPO).

Джерело: Урядовий портал


Посадова інструкція на замовлення

Правильно складена посадова інструкція це — цінний кадровий документ, що визначає вимоги до працівника та об’єктивно оцінює виконання працівником своїх посадових обов’язків.

Зв’яжіться з нами:
0 (800) 219-977
podpiska@mediapro.com.ua

 

Матеріали до теми


Кабмін готує електронне бронювання від мобілізації через «Дію»
Кабінет Міністрів повернувся до ідеї електронного бронювання військовозобов’язаних через «Дію», яка обговорювалася восени минулого року. Головна відмінність такого підходу – ...
Комітет ВРУ з питань молоді і спорту рекомендує Раді прийняти за основу проєкт Закону № 11072
Проєктом Закону про внесення змін до Закону України «Про державну допомогу сім’ям з дітьми» щодо розміру допомоги при народженні (усиновленні) ...