...
Реєструйся

Новий законопроєкт щодо впорядкування надання та використання відпусток


27 грудня 2022 року на сайті Верховної Ради України зареєстрували законопроєкт № 8313 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо впорядкування надання та використання відпусток, а також інших питань». Він повинен прибрати застарілі положення законодавства про відпустки, а також ті, які не відповідають сучасним тенденціям, створюють додаткове адміністративне навантаження на роботодавців, працівників й органи державної влади.

Що пропонує законопроєкт?

  1. Перенесення вихідних і робочих днів на підприємстві, в установі або організації, крім випадків встановлених КЗпП, визначаються трудовим та/або колективним договором.
  2. Порядок та умови надання відпусток для підготовки й участі в спортивних змаганнях, регулюються трудовим та/або колективним договором.
  3. Виключення норм щодо творчих відпусток і відпусток у зв’язку з профспілковим навчанням.
  4. Відпустка при народженні дитини надається в чітко визначений термін — не пізніше трьох місяців з дня народження дитини. Батьку дитини, який не перебуває у зареєстрованому шлюбі з матір’ю дитини, така відпустка надається після отримання відповідного рішення суду.
  5. Загальний максимальний термін надання працівнику відпустки без збереження зарплати за сімейними обставинами та з інших причин збільшується з 15 до 30 календарних днів на рік.
  6. У разі призову працівника на військову службу під час мобілізації, на особливий період, призову працівника на військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період йому виплачується грошова компенсація за всі не використані ним дні щорічної відпустки у строк до його увільнення на час військової служби від займаної посади (виконання обов’язків).
  7. У період дії воєнного стану роботодавець може відмовити працівнику у наданні будь-якого виду відпусток (крім відпустки у зв’язку вагітністю та пологами та відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку), якщо такий працівник залучений до виконання робіт на об’єктах критичної інфраструктури, до виконання робіт, виробництва товарів оборонного призначення або до виконання мобілізаційного завдання (замовлення).
  8. Виключення педагогічного та науково-педагогічного персоналу з переліку осіб за якими під час проходження військової служби за призовом під час мобілізації, на особливий період, або військової служби за призовом осіб із числа резервістів в особливий період, зберігається попередній середній заробіток.

Читайте також статтю «Заява працівника про відпустку: аргумент чи ні?».

Джерело: БУХГАЛТЕР.UA

Матеріали до теми


У Комітеті з питань соціальної політики відбулося обговорення стану адаптації трудового законодавства України до положень права ЄС
Повідомляємо, що 9 квітня 2024 року під головуванням заступника голови Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту ...
Закон № 3633 діє з 18 травня, оновити дані у ТЦК треба протягом 60 днів
Як ми вже повідомляли, Президент України Володимир Зеленський 16 квітня підписав Закон України від 11 квітня 2024 року № 3633-ІХ ...