...
Реєструйся

Новий онлайн-курс для держслужбовців на «Дія.Цифрова освіта»


11 серпня 2021 року відбулася презентація нового онлайн-курсу для державних службовців «Що таке державна політика і як її формувати». Безоплатно пройти навчання на курсі можна на порталі Дія.Цифрова освіта.

Для чого це держслужбовцям?

  • Знати, що таке державна політика.
  • Розуміти особливості кожного етапу циклу державної політики.
  • Застосовувати процедури аналізу політики.
  • Використовувати широкий інструментарій для аналізу чинної політики.
  • Зважати на специфічні впливи державної політики.
  • Використовувати доступні електронні ресурси.

Після проходження навчання кожен отримає сертифікат, що засвідчує успішне проходження базового курсу з цифрової грамотності обсягом 0.2 кредиту ЄКТС.

Заступник Міністра цифрової трансформації з питань євроінтеграції Валерія Іонан зауважила: «В Україні понад 160 тисяч людей обіймають посади державної служби. Ми добре розуміємо їхню потребу здобувати нові знання, застосовувати нові підходи у щоденній роботі та постійно розширювати поле власної відповідальності в контексті прийнятих рішень. Саме тому для них ми з партнерами розробили освітній курс».

Заступник постійного представника ПРООН в Україні Манал Фоуані (Manal Fouani) наголосила, що державна політика завжди повинна враховувати суспільні інтереси та погляди всіх зацікавлених сторін, включаючи і особливо тих, хто є вразливим та маргіналізованим, — на цьому наголошується в онлайн-серіалі.«Підхід, що передбачає участь усього суспільства, — це те, що ми завжди просуваємо, коли розмірковуємо над питанням розвитку державної політики. Ми знаємо, що суспільства не можуть ефективно рухатися вперед, поки вони не діятимуть об’єднано. Це тема, яка лежить в основі кожного уроку цього серіалу», — підкреслила Манал Фоуані.

Голова Національного агентства України з питань державної служби Наталія Алюшина зазначила, що створення цього освітнього серіалу збігається зі стратегічними цілями роботи НАДС. А ще зауважила, що однією із важливих компетентностей державного службовця має бути прагнення до самовдосконалення, постійне удосконалення знань та навичок. «Одним із пріоритетів, який закладений у Стратегії НАДС, є формування ефективної системи професійного навчання для державних службовців та посадових осіб органів місцевого самоврядування. І навіть більше, професійний розвиток державних службовців — як пріоритет та завдання, закладено й у Стратегії реформування державного управління. Цей освітній курс дійсно дозволить розширити світогляд державних службовців. Адже ми в деталях розглядаємо, як відбувається формування політики, які гвинтики є в цій величезній машині, щоб змусити її рухатися у правильному напрямі. І головне зрозуміти, які правила, скільки часу та зусиль це займає. І те, що цього можна і потрібно навчитися», — розповіла Наталія Алюшина.

Виконавчий директор Офісу ефективного регулювання (BRDO) Олексій Дорогань акцентував, що цей освітній курс буде корисним не лише для держслужбовців, а і для GR-фахівців, спеціалістів із адвокації та громадянського суспільства загалом. «Важливо розуміти, що формування політик відбувається не лише в кабінетах, а і під час взаємодії з суспільством, бізнес-асоціаціями та іншими стейкхолдерами. І те, у який спосіб формується політика, впливає на якісні зміни в країні. У самому ж онлайн-курсі ми розповідаємо про те, що таке державна політика, як визначати актуальну проблему і її вирішувати, як формувати державну політику, а потім її оцінити і переглянути. Це доволі стандартний цикл, який дозволяє розкласти на молекули роботу будь-якого держоргану, що формує політику», — сказав він.

Курс Міністерства цифрової трансформації України створено в партнерстві з Офісом ефективного регулювання (BRDO) та Національним агентством України з питань державної служби, за підтримки проекту «Цифрові, інклюзивні, доступні: підтримка цифровізації державних послуг в Україні (Підтримка DIA)», що впроваджується ПРООН в Україні та фінансується Урядом Швеції.

 

Джерело: за матеріалами Кабінету Міністрів України

Матеріали до теми


15 квітня спливає строк сплати роботодавцями санкцій за невиконання нормативу по працевлаштуванню осіб з інвалідністю
Фонд соціального захисту осіб з інвалідністю звертає увагу роботодавців, що 15 квітня 2024 року спливає строк сплати роботодавцями адміністративно-господарських санкцій, нарахованих за ...
ТЦК та СП ігнорує відстрочку заброньованого: чи можна оскаржити в суді?
Вже понад рік діє оновлений порядок бронювання. Він надає можливість бізнесу подавати на бронювання критично важливих працівників і отримувати для ...