...
Реєструйся

НП на підприємстві: роз’яснення від Держслужби з надзвичайних ситуацій


Держслужба з надзвичайних ситуацій розглянула деякі питання дій підприємств, установ, організацій при виникненні надзвичайних ситуацій

Так, у відомстві зазначили, що документом, який засвідчує факт пожежі, є відповідний акт. Він повинен бути підписаний комісією, до складу якої входить не менше трьох осіб, у тому числі представник територіального органу ДСНС України, представник адміністрації (власник) об’єкта, потерпілий.

В той же час, питання проведення оцінки збитків підприємств, установ, організацій від надзвичайних ситуацій не відносяться до компетенції ДСНС України.

Крім того, фахівці служби підкреслили, що головний бухгалтер не уповноважений приймати рішення щодо огляду місця виникнення надзвичайної ситуації.

Щодо дій працівників підприємства, установи, організації до прибуття пожежно-рятувальних підрозділів, а також у разі виникнення масштабних надзвичайних ситуацій, у листі від 03.02.2015 р. № 02-1541/08 зазначено, що громадяни України зобов’язані в разі виникнення надзвичайної ситуації до прибуття аварійно-рятувальних підрозділів вживати заходів для порятунку населення і майна.

Вимог про необхідність будь-якого оформлення таких заходів чинним законодавством не передбачено.

Разом з цим, для організації діяльності єдиної державної системи цивільного захисту суб’єктами господарювання розробляються і затверджуються:

план реагування на надзвичайні ситуації (розробляється в масштабі суб’єкта господарювання), а суб’єктами господарювання з чисельністю працюючого персоналу 50 осіб і менше — розробляється і затверджується інструкція щодо дій персоналу суб’єкта господарювання у разі загрози або виникнення надзвичайних ситуацій;

план локалізації і ліквідації наслідків аварій на об’єктах підвищеної небезпеки.

Вищезазначеними документами повинні бути передбачені конкретні дії працівників відповідного підприємства, установи, організації при виникненні надзвичайних ситуацій, у тому числі і масштабних за наслідками.

Крім того, до завдань і обов’язків суб’єктів господарювання у сфері цивільного захисту належить навчання працівників з питань цивільного захисту, у тому числі правилам техногенної та пожежної безпеки.

За матеріалами ЛІГА:ЗАКОН