...
Реєструйся

Обов’язкову накопичувальну пенсійну систему можуть запровадити з 2023 року


До Верховної Ради надійшов доопрацьований проект Закону про загальнообов’язкове накопичувальне пенсійне забезпечення (проєкт № 2683).

Законопроектом пропонується встановити обов’язкову участь у системі накопичувального пенсійного забезпечення всіх категорій працюючих осіб до досягнення ними 55 років та обов’язкову сплату роботодавцями пенсійних внесків на користь таких найманих працівників.

Роботодавці сплачуватимуть:

  • 1% у 2023,
  • 1,5 %; у 2024,
  • 2 % у 2025 роках від розміру заробітної плати працівників.

При цьому, розмір ЄСВ, який сплачується роботодавцем, залишається незмінним, накопичувальний внесок включається до складу ЄСВ.

За бажанням працівника, розмір його самостійних внесків може бути збільшено. Держава буде співфінансувати такі внески на паритетних засадах в межах 3 відсотків від розміру середньої заробітної плати за видами економічної діяльності у середньому по економіці.

Такі ж умови державного співфінансування пропонуються також для участі в системі для ФОП та самозайнятих осіб, яка є добровільною.

Законопроектом пропонується встановити, що кошти накопичувальної системи є власністю учасників системи у розмірі, накопиченому на їх індивідуальних накопичувальних пенсійних рахунках, а у випадку смерті особи право власності на пенсійні заощадження переходять до її спадкоємців.

Законопроектом запропонована комбінована модель функціонування системи накопичувального пенсійного забезпечення, яка передбачає акумулювання внесків в уповноваженому пенсійному фонді, створеному державою, на період до 31 грудня 2025 року, після чого учасник системи може обрати для себе будь-який авторизований недержавний пенсійний фонд, куди будуть сплачуватись внески на його користь та формуватись пенсійні накопичення.

Таким чином, законопроектом запропонована децентралізована модель функціонування накопичувальної пенсійної системи після проходження періоду її становлення (перехідного періоду) — з 1 січня 2026 року з можливістю для учасників системи самостійно обирати недержавний пенсійний фонд, у якому вони будуть формувати свої пенсійні накопичення.

Пенсійні накопичення учасників пенсійних фондів зберігаються від знецінення та інфляційного впливу за рахунок їх інвестування в переважно консервативні фінансові інструменти. Інвестиційні обмеження щодо інвестування пенсійних накопичень визначені Законопроектом, виходячи з консервативної інвестиційної стратегії.

Джерело: https://biz.ligazakon.net

Матеріали до теми


Алгоритм подання роботодавцями трудової книжки на оцифрування
Роботодавці подають трудові книжки працівників на оцифрування на порталі portal.pfu.gov.ua Першочергово подаються відомості про осіб, які найближчим часом набувають права ...
Закон № 3633 діє з 18 травня, оновити дані у ТЦК треба протягом 60 днів
Як ми вже повідомляли, Президент України Володимир Зеленський 16 квітня підписав Закон України від 11 квітня 2024 року № 3633-ІХ ...