...
Реєструйся

Огляд кадрових новин за тиждень від журналу «Довідник кадровика»


Які нормативно-правові документи набули чинності, зокрема закони, прийняті Верховною Радою України, постанови Кабінету Міністрів України та інші офіційні нормативні акти міністерств і відомств

Набув чинності 6 листопада 2016 року Закон України «Про внесення змін до розділу II «Прикінцеві положення» Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запровадження контрактної форми роботи у сфері культури та конкурсної процедури призначення керівників державних та комунальних закладів культури» від 6 жовтня 2016 року № 1657-VIII. Закон визначає підставу, за якою мають бути припинені трудові договори, укладені з керівниками державних та комунальних закладів культури.

Набула чинності 2 листопада 2016 року постанова Кабінету Міністрів України «Деякі питання оплати праці працівників Державної фіскальної служби та її територіальних органів» від 26 жовтня 2016 року № 757. Постановою затверджено розмір надбавок до посадових окладів за спеціальне звання державних службовців Державної фіскальної служби та її територіальних органів.

Набула чинності 3 листопада 2016 року постанова Кабінету Міністрів України «Питання проведення спеціальної перевірки стосовно осіб, які претендують на зайняття посад, які передбачають зайняття відповідального або особливо відповідального становища, та посад з підвищеним корупційним ризиком» від 26 жовтня 2016 року № 761. Уряд України погодився з пропозицією Національного агентства з питань запобігання корупції, Міністерства фінансів щодо проведення у 2016 році Державною фіскальною службою перевірки відомостей щодо осіб, які претендують на зайняття посад, які передбачають зайняття відповідального або особливо відповідального становища, та посад з підвищеним корупційним ризиком, під час проведення спеціальної перевірки стосовно достовірності відомостей, зазначених у деклараціях осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, за минулий рік.

Кабінет Міністрів України прийняв постанову «Про затвердження Порядку виплати одноразової грошової допомоги у разі загибелі (смерті) або поранення (контузії, травми або каліцтва) журналіста під час виконання ним професійних обов’язків» від 2 листопада 2016 року № 776. Затверджений постановою Порядок визначає механізм призначення і виплати одноразової грошової допомоги у разі загибелі (смерті) або поранення (контузії, травми або каліцтва) журналіста під час виконання ним професійних обов’язків.

Днем виникнення права на отримання грошової допомоги є у разі:

— загибелі (смерті) журналіста під час виконання ним професійних обов’язків — дата смерті, що зазначена у свідоцтві про смерть;
— поранення (контузії, травми або каліцтва) журналіста під час виконання ним професійних обов’язків — дата, зазначена у висновку судово-медичної експертизи. Документ поки що не набув чинності.

Кабінет Міністрів України прийняв постанову «Деякі питання оплати праці працівників структурних підрозділів з питань соціального захисту населення місцевих державних адміністрацій».

Проект акта було розроблено Мінсоцполітики у зв’язку зі збільшенням кількості звернень громадян до структурних підрозділів з питань соціального захисту населення місцевих державних адміністрацій за призначенням житлових субсидій та інших видів соціальної допомоги.

У Міністерстві роз’яснили, що до набрання чинності Законом України «Про державну службу» (1 травня 2016 року) працівникам структурних підрозділів з питань соціального захисту населення місцевих державних адміністрацій виплачувалася надбавка за особливий характер роботи у розмірі 50 % посадового окладу згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 16 вересня 2015 року № 732 «Деякі питання оплати праці працівників структурних підрозділів з питань соціального захисту населення місцевих державних адміністрацій та виконавчих органів міських і районних у містах рад».

На сьогодні постанова № 732 втратила чинність для працівників, розміри посадових окладів яких затверджені постановою Кабінету Міністрів України від 6 квітня 2016 року № 292 «Деякі питання оплати праці державних службовців у 2016 році» (пункт 89 Переліку актів Кабінету Міністрів України, що втратили чинність, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 23 серпня 2016 року № 521).

При цьому для посадових осіб місцевого самоврядування, які працюють в структурних підрозділах з питань соціального захисту населення виконавчих органів міських і районних у містах рад, постанова № 732 залишається чинною.

Водночас згідно із Законом України «Про державну службу» для державних службовців органів виконавчої влади передбачено право на отримання стимулюючих виплат. Положення про застосування таких виплат затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 6 квітня 2016 року № 289.

Кабінет Міністрів України 9 листопада 2016 року прийняв постанову «Про внесення зміни до пункту 2 Порядку призначення пенсій за рахунок коштів підприємств та організацій окремим категоріям працівників за результатами атестації робочих місць за умовами праці» за № 791. Внести зміну до пункту 2 Порядку призначення пенсій за рахунок коштів підприємств та організацій окремим категоріям працівників за результатами атестації робочих місць за умовами праці, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 18 липня 2007 року № 937, виклавши абзац перший в такій редакції: «2. Пільгові пенсії можуть призначатися за рахунок коштів підприємств та організацій (крім тих, що фінансуються або дотуються з бюджету) відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» працівникам, що працюють (працювали) на виробництвах, роботах, за професіями і на посадах, не передбачених списками виробництв, робіт, професій, посад і показників, зайнятість в яких дає право на пенсію за віком на пільгових умовах, затвердженими постановою Кабінету Міністрів України від 24 червня 2016 року № 461».

Набув чинності 4 листопада 2016 року наказ Міністерства молоді та спорту України «Про затвердження Положення про підвищення кваліфікації тренерів (тренерів-викладачів) та інших фахівців у сфері фізичної культури і спорту» від 13 вересня 2016 року № 3520. Затверджене наказом Положення визначає порядок підвищення кваліфікації державних, головних та старших тренерів штатних команд національних збірних команд України, тренерів (тренерів-викладачів) закладів фізичної культури і спорту, інших фахівців сфери фізичної культури і спорту, які працюють у закладах фізичної культури і спорту.

Підвищення кваліфікації тренерів та фахівців — це навчання з метою оновлення та вдосконалення їх освітнього рівня та професійної підготовки шляхом поглиблення і розширення спеціальних знань, вмінь, необхідних для ефективного виконання ними посадових (функціональних) обов’язків з урахуванням перспектив їх професійного зростання в межах спеціальності.

Підвищення кваліфікації тренерів та фахівців проводиться один раз на п’ять років

На період навчання за тренерами та фахівцями зберігається середня заробітна плата відповідно до законодавства.

У разі навчання з відривом від основного місця роботи тренери та фахівці мають право на гарантії та компенсації, передбачені законодавством.

Міністерство економічного розвитку і торгівлі України розробило пакет законодавчих актів, які визначають порядки створення та функціонування незалежних наглядових рад в державних компаніях.

Запропоновані порядки дають змогу створити незалежні наглядові ради, які будуть формувати стратегію розвитку державних компаній, призначати менеджмент, оцінювати його роботу та обирати незалежного аудитора для проведення перевірки. Таким чином, можливість політичного втручання у роботу держпідприємств майже нівелюється, а корупційні ризики — значно знижуються.

Формування незалежних наглядових рад в найбільших державних компаніях є обов’язковим, згідно з Законом України № 1405 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо управління об’єктами державної та комунальної власності», ухвалений Верховною Радою 2 червня 2016 року (Закон № 1405). Цей закон є одним з основних елементів реформи управління державною власністю.

Незалежні наглядові ради мають бути створені в державних унітарних підприємствах та господарських товариствах, в статутних капіталах яких 50 % + акцій (часток) належать державі, а також активи яких за останній рік перевищували 2 млрд грн, а чистий дохід — 1,5 млрд грн. Всього під ці критерії підпадає 41 держкомпанія, включаючи НАК «Нафтогаз України». В інших унітарних компаніях та господарських товариствах необхідність існування незалежної наглядової ради залишається на розсуд органів управління.
На підприємствах, де вже була сформована незалежна наглядова рада з більшістю незалежних членів (як передбачається Законом № 1405) – переобирати наглядову раду не потрібно.

Джерело: журнал «Довідник кадровика»

Придбати журнал «Довідник кадровика» із вкладенням
Придбати акційний журнал «Довідник кадровика»
Придбати електронний журнал «Довідник кадровика»

До уваги професіоналів!

Видавничий дім «МЕДІА-ПРО» пропонує кадровикам, юристам, керівникам підрозділів та директорам підприємств фахові видання
Практичні посібники 
Видання для кадровиків 
Журнал «Менеджер по персоналу»
Журнал «Діловодство та документообіг»