...
Реєструйся

Огляд кадрових новин за тиждень: з 24 по 28 жовтня 2016 року


Огляд кадрових новин від редакції «Довідник кадровика»

  • Які нормативні документи набули чинності.
  • Які проекти постанов Верховної Ради та Кабінету Міністрів України схвалені та зареєстровані
  • Який показник середньої зарплати за серпень 2016 року затверджено

 

Набули чинності

24 жовтня 2016 року Закон України «Про ратифікацію Угоди між Кабінетом Міністрів України та Урядом Держави Ізраїль щодо працевлаштування членів сім’ї співробітника дипломатичного представництва або консульської установи» від 21.09.2016 № 1535-VIII.

Відповідно до цієї Угоди, члени сім’ї, які проживають спільно зі співробітником дипломатичного представництва або консульської установи держави, що направляє, призначеним для виконання службових обов’язків у приймаючій державі, мають право на працевлаштування у державі перебування згідно з положеннями чинного законодавства приймаючої держави та положеннями цієї Угоди.

Приймаюча держава зберігає за собою право відмовити у дозволі на роботу в певних галузях, зокрема: на державній службі, в державних і змішаних корпораціях; якщо ця діяльність позначається на національній безпеці. Будь-які дозволи на працевлаштування приймаючої держави припиняються у разі: якщо одержувач дозволу втрачає статус «член сім’ї» відповідно до статті 2 пункту 2 цієї Угоди; або після завершення терміну перебування співробітника дипломатичного представництва або консульської установи на посаді в приймаючій державі або щонайпізніше через три місяці після цього.

У разі якщо член сім’ї має намір працевлаштуватись в Україні, відповідний запит про це подається Посольством Держави Ізраїль на адресу протокольного департаменту Міністерства закордонних справ України. У зазначеному запиті необхідно вказати члена сім’ї, який має намір працювати в Україні, а також додати стислий опис посади, яку він буде займати, інформацію про потенційного роботодавця та іншу необхідну додаткову інформацію. Протокольний департамент Міністерства закордонних справ України після перевірки відповідності члена сім’ї критеріям, визначеним у цій Угоді, інформує Посольство Держави Ізраїль про те, що член сім’ї може працювати на території України. Дозвіл на застосування праці члена сім’ї видається відповідно до чинного законодавства України.

У разі якщо член сім’ї має намір працевлаштуватись в Державі Ізраїль застосовуватиметься наступна процедура: працевлаштування члена сім’ї в Державі Ізраїль регулюється положеннями цієї Угоди та здійснюється за умови попереднього отримання дозволу відповідних органів шляхом направлення Посольством України від імені члена сім’ї, адресованого протокольному департаменту Міністерства закордонних справ Держави Ізраїль, в якому зазначаються: посада, на яку претендує заявник, інформація щодо потенційного роботодавця і будь-яка інша інформація, що вимагається відповідними органами Держави Ізраїль згідно з існуючими процедурами та формами. Відповідні органи Держави Ізраїль, після перевірки відповідності заявника критеріям, визначеним у цій Угоді, та з урахуванням чинного законодавства, правил та внутрішніх положень, офіційно інформують Посольство України, через Департамент протоколу Міністерства закордонних справ Держави Ізраїль, що дана особа має право працювати на вказаній посаді, відповідно до чинного законодавства Держави Ізраїль.

Якщо член сім’ї захоче змінити місце працевлаштування після отримання дозволу на роботу, має бути направлений новий запит на отримання дозволу.

25 жовтня 2016 року наказ Міністерства внутрішніх справ України «Про внесення змін до наказу Адміністрації Державної прикордонної служби України від 27.07.2011 № 543» від 02.09.2016 № 887.

У новій редакції викладено Додаток 4 до наказу Адміністрації Державної прикордонної служби України від 27.07.2011 № 543, а саме — оновлено Схему посадових окладів осіб офіцерського складу навчальних закладів та науково-дослідних установ Державної прикордонної служби України.

Схвалено проект постанови

25 жовтня 2016 року Урядовий комітет з питань соціальної політики та гуманітарного розвитку схвалив проект постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження Порядку виплати одноразової грошової допомоги у разі загибелі (смерті) або поранення (контузії, травми або каліцтва) журналіста під час виконання ним професійних обов’язків».

Для отримання грошової допомоги члени сім’ї загиблого журналіста повинні у шестимісячний термін з дати отримання свідоцтва про смерть журналіста подати до міжвідомчої комісії з питань виплати такої допомоги, утвореній Держкомтелерадіо, заяву та необхідні документи.

Журналіст, який відповідно до цього Порядку має право на виплату допомоги внаслідок поранення (контузії, травми або каліцтва) має особисто або через свого представника подати комісії письмову заяву та документи, які підтверджують отримання поранення (контузії, травми або каліцтва) під час виконання професійних обов’язків.

Відповідно до ст. 18 Закону України «Про державну підтримку засобів масової інформації та соціальний захист журналістів» від 23.09.1997 № 540/97-ВР, у разі загибелі (смерті) журналіста під час виконання ним професійних обов’язків членам сім’ї загиблого (померлого), а в разі відсутності сім’ї — його батькам та утриманцям з державного бюджету виплачується одноразова грошова допомога в розмірі 100 прожиткових мінімумів, встановлених законом для працездатних осіб на час виплати цієї суми, у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України. У разі поранення (контузії, травми або каліцтва), заподіяного журналісту під час виконання ним професійних обов’язків, йому виплачується з державного бюджету одноразова грошова допомога в розмірі до 50 прожиткових мінімумів, встановлених законом для працездатних осіб на час виплати цієї суми, у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України.

Зареєстровано проекти постанов

25 жовтня 2016 року Проект Постанови Верховної Ради України про прийняття за основу проекту Закону України про внесення змін до деяких законів України щодо окремих питань реорганізації фондів соціального страхування та їх державної реєстрації за № 5203/П.

26 жовтня 2016 року Проект Постанови Верховної Ради України про повернення на доопрацювання проекту Закону України про внесення змін до Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» щодо медичної допомоги за № 5011/П.

Затверджено

Затверджено показник середньої заробітної плати (доходу) в середньому на одну застраховану особу у сумі 4320 гривень 12 копійок, який буде застосовуватись при визначенні коефіцієнта заробітної плати за серпень 2016 року при призначенні пенсій відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» від 09.07.2003 № 1058-IV.

Видання для кадровиків