...
Реєструйся

Огляд новин від редакції журналу «Довідник кадровика»


Перший трудовий штраф у 320 тис. грн отримав роботодавець з Івано-Франківської області

За перешкоджання проведенню перевірки щодо дотримання норм законодавства з питань охорони праці і трудового законодавства інспекторам Держпраці в Івано-Франківській області роботодавець був оштрафований на 320 000 грн.

Встановлено, що в порушення вимог ст. 24 КЗпП України трудові відносини з усіма працівниками не були належним чином оформлені: на вимогу інспекторів не представлені для перевірки відповідні договори або накази керівника.

Згідно наданої ДФС інформації, у 2016 році в товаристві працювало 37 осіб за цивільно-правовими договорами і 16 осіб ֫— за трудовими договорами.

Інспекторами Управління було складено акт про перешкоджання контролюючому органу у проведенні перевірки.

Нагадаємо: згідно ст. 265 КЗпП, за недопущення до проведення перевірки з питань оформлення трудових відносин юридичні особи несуть відповідальність у вигляді штрафу у 100-кратному розмірі мінімальної заробітної плати — 320 тис. грн. Також складено протокол про адміністративне правопорушення за ст. 188 прим 6 КУпАП.

Оновлено Довідник кваліфікаційних характеристик професій для працівників сфери спорту

Довідник кваліфікаційних характеристик професій працівників сфери фізичної культури і спорту, Випуск 85 «Спортивна діяльність» містить кваліфікаційні характеристики, які застосовуються як нормативні документи і можуть бути основою при розробці посадових інструкцій працівників сфери фізичної культури і спорту.

Обов’язки і права працівників сфери фізичної культури і спорту визначаються на підставі даного Довідника і відображаються у посадових інструкціях, які містять конкретний перелік посадових обов’язків працівників з урахуванням особливостей організації праці і управління, їх прав, відповідальності і компетентності, і затверджуються керівниками суб’єктів об’єктів сфери фізичної культури і спорту, виходячи із завдань, функцій та повноважень, встановлених відповідними нормативно-правовими актами, та штатного розпису, затвердженого в установленому порядку.

Цей Довідник введений з 01.01.2017 р. наказом Мінмолодьспорта від 28.10.2016 № 4080 на заміну попереднього — наказу Держкомспорту «Про затвердження Довідника кваліфікаційних характеристик професій працівників, Випуск 85 «Спортивна діяльність» від 17.10.2002 № 2264.

Чи утримуються відпускні у разі звільнення працівника посеред навчальної відпустки

Заробітна плата працівникам за час відпустки виплачується не пізніше ніж за 3 дні до його початку. У зазначений строк має виплачуватися зарплата за час всіх видів відпусток, передбачених ст. 4 Закону України «Про відпустки» від 15.11.1996 № 504/96-ВР, у т. ч. і за час додаткової відпустки у зв’язку з навчанням.

Однак у випадку звільнення працівника до закінчення робочого року, за який він уже одержав відпустку повної тривалості, для покриття його заборгованості власник або уповноважений ним орган провадить відрахування із зарплати за дні відпустки, що були надані в рахунок невідпрацьованої частини робочого року.

Оскільки навчальний відпустку, на відміну від щорічної, надається протягом навчального, а не робочого року, незалежно від відпрацьованого часу в році, то норми щодо відрахування відпускних за незароблені дні відпустки не застосовуються.

Тому, якщо працівник під час оплаченого навчального відпустки написав заяву про звільнення до його закінчення, немає правових підстав для відрахування коштів за частину невикористаної відпустки.

Про це йдеться у листі Мінсоцполітики від 28.12.2016 № 1820/0/101-16/284.

Підготувала редакція журналу «Довідник кадровика»

Видання для кадровиків