...
Реєструйся

Огляд новин за тиждень від журналу «Довідник кадровика»: з 14 по 18 листопада 2016


Затверджено новий Держстандарт соцпослуги із супроводу при працевлаштуванні

Від 11 листопада 2016 року набув чинності наказ Міністерства соціальної політики України «Про затвердження Державного стандарту соціальної послуги соціального супроводу при працевлаштуванні та на робочому місці» від 21 вересня 2016 року № 1044, що застосовується для організації надання такої соцпослуги громадянам, які нездатні на рівних умовах конкурувати на ринку праці, перебувають у складних життєвих обставинах, бажають працевлаштуватися та потребують соціального супроводу. Така послуга може надаватися безоплатно, за плату, або з установленням диференційованої плати відповідно до законодавства.

Суб’єкти, які надають цю соцпослугу, — підприємства, установи, організації, заклади незалежно від форми власності, фізособи-підприємці, що відповідають критеріям діяльності суб’єктів, що надають соцпослуги.

Підставою для отримання соцпослуги є письмове звернення (заява) потенційного отримувача чи його законного представника до підрозділу з питань соцзахисту населення. Визначаються індивідуальні потреби отримувача соцпослуги, розробляється індивідуальний план, з отримувачем укладається договір про надання соціальної послуги.

Щодо заходів працевлаштування інвалідів

Державна служба зайнятості України в листі від 14 вересня 2016 року № ДЦ-01-6415/0/616 повідомила, що з роботодавцями, які не виконали норматив щодо працевлаштування інвалідів, проводиться індивідуальна робота для працевлаштування на вільні робочі місця конкретного фахівця з інвалідністю.

У разі відсутності потрібних спеціалістів серед зареєстрованих безробітних з інвалідністю Державна служба зайнятості на замовлення роботодавців організовує та здійснює професійне навчання — професійну підготовку, перепідготовку й підвищення кваліфікації (ст. 35 Закону України «Про зайнятість населення» від 05  липня 2012 року № 5067-VI).

Спеціалісти Державної служби зайнятості вважають, що для виконання нормативу робочих місць роботодавець має брати активну участь у заходах, що проводить служба зайнятості для працевлаштування людей з інвалідністю.

Також фахівці згаданої структури служби зазначили, що в разі подання Державній службі зайнятості лише форми № 3-ПН не можна вважати, що роботодавець зробив усе можливе для працевлаштування фахівця з інвалідністю.

Методику визначення прожиткового мінімуму оновлять

Міністерство соціальної політики України розмістило на своєму офіційному інтернет-ресурсі проект спільного наказу Міністерства економічного розвитку і торгівлі та Міністерства фінансів України «Про затвердження Методики визначення прожиткового мінімуму».

Прожитковий мінімум на одну особу та для осіб, що належать до основних соціальних і демографічних груп населення, як і раніше, буде складатися з мінімальних наборів харчування, товарів і послуг.

Методика конкретизує вікові межі основних соціальних і демографічних груп населення, до яких відносяться:

• діти віком до 6 років (0–5 років);
• діти віком від 6 до 18 років (6–17 років);
• працездатні особи (18–59 років);
• особи, які втратили працездатність (60 років і старше).

Для розрахунку вартісних величин набору продуктів харчування, набору непродовольчих товарів і набору послуг використовуються середні споживчі ціни (тарифи). Ціни (крім тарифів на комунальні послуги, електроенергію, послуги зв’язку) розраховуються Державним комітетом статистики України. Відповідна інформація щомісяця надаватиметься Мінсоцполітики. Пропозиції до проекту приймаються до 25 листопада 2016 року.

Віднині студенти не зобов’язані відпрацьовувати після закінчення ВНЗ

Президент України підписав Закон «Про внесення змін до Закону України «Про вищу освіту» щодо працевлаштування випускників» від 06 жовтня 2016 року № 1662-VIII.

Мета змін — привести законодавчі та інші нормативні акти у відповідність до норм Конституції України стосовно забезпечення конституційних прав громадян на працю, а також норм міжнародних конвенцій про заборону примусової праці.

Законом встановлено, що ВНЗ не зобов’язані здійснювати працевлаштування випускників. Випускники вишів вільні у виборі місця роботи за винятком деяких випадків.

При цьому право на першочергове зарахування до вищих медичних та педагогічні навчальні заклади за держзамовленням мають особи в разі укладення ними договору про відпрацювання не менше трьох років в сільській місцевості і селищах міського типу.

Випускникам медичних і педагогічних вузів, які уклали зазначений договір, держава забезпечує безплатне користування житлом з опаленням і освітленням у межах встановлених норм.

Мінсоцполітики виступає за регресивну шкалу оподаткування

Чим більше працівники отримуватимуть легально, тим менше вони платитимуть податків. Саме таку регресивну модель оподаткування підтримує міністр соціальної політики України Андрій Рева.

«Зараз у нас практично плоска шкала. Є ще прогресивна: чим більший прибуток, тим більше платиш. Але остання саме зараз працювати ще не буде. А ось регресивна могла б спрацювати. І ми обговорюємо цю ідею, оскільки такі серйозні рішення не можуть бути спонтанними», — пояснює міністр.

Андрій Рева вважає, що за цією шкалою при мінімальній зарплаті в 1600 грн податок має бути на рівні 62,5 %, а при зарплаті в 10 тис. грн податок має становити 10%. Тобто чим більше «світлу» зарплату виплачує роботодавець, тим менший податок він платить в бюджет. Зараз роботодавці платять в конверті, бо їм необхідно заплатити близько 50 % податку. А коли при зарплаті в 10 тис. грн розмір ставки буде, наприклад 25 %, то з’явиться сенс платити всю заробітну плату офіційно.

Прокоментував міністр і питання про підвищення вдвічі мінімальної зарплати. На його думку, це дозволить зменшити дефіцит Пенсійного фонду України (ПФУ) на 17 млрд грн. Після зростання тарифної сітки кошти, які мали бути скеровані на дотацію ПФУ, використовуватимуться для підвищення тарифних ставок у бюджетній сфері.

Кабмін переніс два робочих дні в 2017 році на вихідні

Уряд рекомендує у 2017 році для працівників підприємств, установ та організацій, яким встановлено п’ятиденний робочий тиждень з двома вихідними днями (субота і неділя), за винятком органів Пенсійного фонду України, Українського державного підприємства поштового зв’язку «Укрпошта», Державної казначейської служби та банківських установ, перенести робочі дні:

  •   з понеділка 8 травня — на суботу 13 травня;
  •   з п’ятниці 25 серпня — на суботу 19 серпня.

Запропонований формат перенесення робочого дня сприятиме раціональному використанню робочого часу, створення сприятливих умов для святкування у 2017 році 9 травня — День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні і 24 серпня — Дня Незалежності України і не спричинить зменшення тривалості робочого часу протягом року, обсягів виробництва і податкових надходжень, обов’язкових платежів до бюджетів усіх рівнів.

Порядок проведення індексації грошових доходів населення зазнав змін

Уряд вніс зміни до Порядку проведення індексації грошових доходів населення, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17 березня 2003 року № 1078 (Порядок № 1078), якими передбачається включення в об’єкти індексації розміру аліментів, визначеного судом у твердій грошовій сумі, а також механізм його індексації. Таким чином, зазначена норма Порядку № 1078 приведена у відповідність до положень Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо індексації розміру аліментів, визначеного судом у твердій грошовій сумі» від 17 травня 2016 року № 1368-VIII.

Водночас уточнюється механізм нарахування індексації страхових виплат для осіб, які постраждали внаслідок нещасного випадку на виробництві, і які одночасно отримують пенсію, що в умовах підвищення споживчих цін забезпечить зменшення соціальної напруги серед постраждалих осіб. Після внесення змін передбачається нараховувати суми індексації страхових виплат особам, які одночасно отримують пенсії та страхові виплати, незалежно від підвищення розміру пенсії. Також уточнено положення щодо проведення індексації пенсій і страхових виплат для осіб, які проживають за межами України.

Унормовано питання призначення пенсій за віком на пільгових умовах

Кабінет Міністрів України затвердив зміни до п. 2  Порядку призначення пенсій за рахунок коштів підприємств та організацій окремим категоріям працівників за результатами атестації робочих місць за умовами праці, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 18 липня 2007 року № 937.

Віднині пільгові пенсії можуть призначатися за рахунок коштів підприємств та організацій (крім тих, що фінансуються або дотуються з бюджету) згідно із Законом України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» від 09 липня 2003 року № 1058-IV працівникам, що працюють (працювали) на виробництвах, роботах, за професіями і на посадах, не передбачених списками виробництв, робіт, професій, посад і показників, зайнятість у яких дає право на пенсію за віком на пільгових умовах, затвердженими постановою Кабінету Міністрів України від 24 червня 2016 року № 461.

Джерело: редакція журналу «Довідник кадровика»

Придбати журнал «Довідник кадровика» із вкладенням »
Придбати акційний журнал «Довідник кадровика» »
Придбати електронний журнал «Довідник кадровика» »