...
Реєструйся

Окружний адміністративний суд визнав законною постанову ГУ Держпраці про накладення штрафу


У вересні 2020 року було призначено проведення інспекційного відвідування з питань виявлення неоформлених трудових відносин суб’єкта господарювання, який за основним видом економічної діяльності здійснює неспеціалізовану оптову торгівлю.

Інспектором праці тричі була здійснена спроба провести інспекційне відвідування, однак суб’єктом господарювання не було надано необхідних документів для проведення інспекційного відвідування, крім того інспектором праці за адресами місцезнаходження юридичної особи було встановлено відсутність юридичної особи за адресою місцезнаходження.

У зв’язку з відсутністю документів, ведення яких передбачено законодавством про працю, інспектором праці складено акт про неможливість проведення інспекційного відвідування.

Як наслідок, 12 жовтня 2020 року ГУ Держпраці винесено постанову про накладення за порушення законодавства про працю та зайнятість населення у розмірі 80000,00 грн. відповідно до абзацу 8 частини 2 статті 265 КЗпП.

Суб’єкт господарювання оскаржив постанову в суді, однак судом постановлено рішення про відмову у задоволенні позову. Так у своєму рішенні суд зазначив: «аналізуючи приписи Порядку № 823, суд вказує, що створення об`єктом відвідування перешкод у діяльності інспектора праці не обов`язково має вираз в активних діях, оскільки пунктом 15 вказаного Порядку вказано, що становить створення об`єктом відвідування перешкод у діяльності інспектора праці: відмова у допуску до проведення виїзної перевірки, ненадання інформації, необхідної для здійснення державного нагляду, перешкода в реалізації інших прав, передбачених пунктом 10 цього Порядку.

Крім того, суд звертає увагу, що за об`єктивною можливістю надати документи, необхідні для здійснення перевірки, позивачем така вимога не виконана, документів, ведення яких передбачено законодавством про працю, що містять інформацію/відомості з питань, які були предметом інспекційного відвідування, їх завірених об`єктом відвідування копій або витягів позивачем не надано у встановлений строк».

Поряд з вищезазначеним, відділ юридичного забезпечення інформує, що 27 квітня 2021 року набирає чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запобігання надмірному тиску на суб’єктів господарювання» від 04 березня 2021 року № 1320-IX (далі — Закон № 1320-IX).

Вказаним Законом внесені зміни до Закону України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності» від 5 квітня 2007 року № 877-V (далі — Закон № 877-V), зокрема надано визначення «створенню перешкод органам державного нагляду (контролю) чи їх посадовим особам при здійсненні заходів державного нагляду (контролю)».

Так, статтю 1 Закону № 877-V доповнено новим абзацом, такого змісту: «створення перешкод органам державного нагляду (контролю) чи їх посадовим особам при здійсненні заходів державного нагляду (контролю) — невиконання законних вимог посадових осіб органу державного нагляду (контролю) або недопущення посадових осіб цього органу до здійснення заходів державного нагляду (контролю), підстави яких визначені законом».

Також, статтю 11 Закону № 877-V доповнено обов’язком суб’єкта господарювання не створювати перешкоди органам державного нагляду (контролю) чи їх посадовим особам при здійсненні ними заходів державного нагляду (контролю), за умови що зазначені заходи здійснюються такими особами відповідно до вимог закону.

Джерело: За матеріалами Управління Держпраці у Дніпропетровській області