...
Реєструйся

Оновлено форму Звіту про використання коштів, виданих на відрядження


За наявності надміру витрачених коштів така сума повертається платником податку у касу або зараховується на банківський рахунок особи, їх видав

Мінфін оновив форму звіту про використання коштів, виданих на відрядження або під звіт та Порядок складання такого звіту. Про це йдеться в наказі 28 вересня 2015 № 841.

Звіт про використання коштів, виданих на відрядження або під звіт (далі – Звіт), подається до закінчення 5го банківського дня, що настає за днем, у якому платник податку завершує таке відрядження або завершує виконання окремої цивільно-правової дії за дорученням та за рахунок податкового агента платника податку, що надав кошти під звіт.

За наявності надміру витрачених коштів така сума повертається платником податку у касу або зараховується на банківський рахунок особи, яка їх видала, або при поданні зазначеного звіту.

При цьому, якщо під час службового відрядження платник податку отримав готівку із застосуванням платіжних карток, він подає звіт та повертає суму надміру витрачених коштів до закінчення третього банківського дня після завершення відрядження.

Якщо платник податку не повертає суми надміру витрачених коштів протягом звітного місяця, на який припадає граничний термін (до закінчення третього або 5-го, а в окремих випадках 10-го або 20-го банківського дня, настає за днем, в якому платник податку завершує відрядження), то така сума підлягає оподаткуванню ПДФО відповідно до п. 167.1 ст. 167 р. IV НК за рахунок будь-якого оподатковуваного доходу (після його оподаткування) за відповідний місяць. У разі недостатності суми доходу – за рахунок оподатковуваних доходів наступних звітних місяців до повної сплати суми такого податку.

У разі, коли платник податку припиняє трудові або цивільно-правові відносини з особою, яка видала кошти на відрядження, сума ПДФО утримується за рахунок останньої виплати оподатковуваного доходу під час проведення остаточного розрахунку, а у разі недостатності суми такого доходу непогашена частина податку включається до податкового зобов’язання платника податку за результатами звітного року.

Якщо повне утримання такої суми податку є неможливим внаслідок смерті або визнання платника податків судом безвісно відсутнім або оголошення судом померлою, така сума утримується при нарахуванні доходу за останній для такого платника податку податковий період, а в непогашеній частині визнається безнадійною до сплати.

Звіт складається платником податку (підзвітною особою), який отримав кошти на відрядження на підприємствах всіх організаційно-правових форм або у самозайнятої особи.

Особа, яка отримала кошти, заповнює всі графи звіту, крім: «Звіт перевірено», «Залишок Віднесені (перевітрата видана) в сумі за касовим ордером», кореспонденції рахунків бухобліку, розрахунку суми утриманого податку за несвоєчасно повернуті витрачені кошти на відрядження або під звіт, які заповнюються особою, що надала такі кошти. Графу «Звіт затверджено» підписує керівник (податковий агент).

За матаріалами ЛІГА:ЗАКОН