...
Реєструйся

Оновлено порядок нарахування і сплати єдиного внеску


Мінфін наказом від 28.03.2016 № 393 виклав у новій редакції Інструкцію про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

Документом визначається процедура нарахування та сплати єдиного внеску страхувальниками, визначеними Законом «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування», нарахування і сплати фінансових санкцій, стягнення заборгованості зі сплати страхових коштів органами доходів і зборів.

Сплата єдиного внеску здійснюється за місцем обліку платника, в національній валюті, шляхом внесення відповідних сум єдиного внеску на рахунки органів доходів і зборів, відкриті в органах Казначейства (крім єдиного внеску, який сплачується в іноземній валюті розташованими за межами України підприємствами, за що працюють у них громадян України та громадянами України, які працюють або постійно проживають за межами України, відповідно до договорів про добровільну участь).

Особи, які перебували на обліку в органах доходів і зборів або мали місцезнаходження (місце проживання) на території АР Крим або міста Севастополя на початок тимчасової окупації, звільняються від сплати єдиного внеску при здійсненні їх підприємницької діяльності на тимчасово окупованій території. Єдиний внесок не справляється з доходів, отриманих юрособами (їх відокремленими підрозділами) і фізичними особами на тимчасово окупованій території.

Днем сплати єдиного внеску вважається:

– у разі перерахування сум єдиного внеску з рахунку платника на відповідні рахунки органів доходів і зборів – день списання банком або органом Казначейства суми платежу з рахунку платника незалежно від часу зарахування на рахунок органу доходів і зборів;

– у разі сплати єдиного внеску готівкою – день прийняття до виконання банком або іншою установою – членом платіжної системи документа на переказ готівки разом із сумою коштів у готівковій формі;

– у разі сплати єдиного внеску в іноземній валюті – день надходження коштів на відповідні рахунки ДФС, відкриті в Казначействі;

Єдиний внесок підлягає сплаті незалежно від фінансового стану платника.

У разі виявлення платником своєчасно не нарахованих сум єдиного внеску такі платники зобов’язані самостійно обчислити ці внески, відобразити в звітності, що подається платником до органів доходів і зборів, і оплатити їх. До такого платника застосовуються штрафні санкції.

Джерело: ЮРЛІГА