...
Реєструйся

Оплата часу перебування у відрядженні


Як обчислити середню зарплату за останні два календарних місяці для оплати часу перебування у відрядженні, якщо в розрахунковому періоді робочі дні відпрацьовано повністю, включаючи дні перебування у відрядженні? Чи вважається такий розрахунковий період повністю відпрацьованим? Як ураховуватиметься 1/12 суми одноразової винагороди за підсумками роботи за рік?

Консультує Міністерство соціальної політики України

Увесь період перебування у відрядженні є робочим часом працівника, за який відповідно до ст. 121 КЗпП має виплачуватися заробітна плата згідно з умовами трудового або колективного договору, в тому числі нараховуватися премії, якщо вони передбачені цими умовами, і розмір такої оплати праці не може бути нижчим від середнього заробітку.

Для проведення розрахунку середньої заробітної плати для порівняння її із денним заробітком використовують норми Порядку обчислення середньої заробітної плати, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 08.02.1995 р. № 100 (далі — Порядок).

До денного заробітку працівника, який має порівнюватися із середньоденним заробітком, включаються всі елементи заробітної плати, які працівник отримує згідно з умовами трудового, колективного договору в місяці, в якому його направляють у відрядження (оклад, доплати, надбавки, премії, індексація тощо). Якщо нарахована заробітна плата нижча від середньої заробітної плати, обчисленої згідно із законодавством, тоді виплачується середня заробітна плата.

Пунктом 4 Порядку визначено виплати, які не враховуються під час обчислення середньої заробітної плати, це, зокрема, виплати за час, упродовж якого зберігається середній заробіток працівника і у тому числі за час відрядження).

Отже, якщо в розрахункових місяцях (два місяці) працівникові нараховувалася заробітна плата згідно з умовами трудового договору, то під час обчислення середньої заробітної плати до заробітної плати цих місяців включається 1/12 суми винагороди за підсумками роботи за рік.

Якщо в розрахунковому місяці працівникові виплачено середню заробітну плату (за час відпустки, відрядження, виконання громадських робіт тощо), то період, коли за працівником зберігалася середня заробітна плата, вилучається із розрахункового періоду і сума винагороди за підсумками роботи за рік (1/12 до кожного місяця) враховується пропорційно до відпрацьованого часу.

Джерело: dominanta.in.ua

Видання для кадровиків Журнали реєстрації

Матеріали до теми