...
Реєструйся

Особливості оплати лікарняних донорам


Розмір допомоги по тимчасовій непрацездатності залежить від страхового стажу працівника: чим більший стаж — тим більший відсоток виплати. Відповідно до ст. 24 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» залежно від страхового стажу встановлені такі відсотки:

  • до 3 років — 50%
  • від 3 до 5 років — 60%
  • від 5 до 8 років — 70%
  • понад 8 років — 100%.

Даною статтею передбачені також пільги деяким категоріям, в тому числі і донорам, а саме: допомога по тимчасовій непрацездатності призначається незалежно від страхового стажу або 100% середньої заробітної плати.

Слід зауважити, що ця законодавча норма стосується тільки тих, які протягом року безоплатно здали кров та/або її компоненти у сумарній кількості, що дорівнює двом разовим максимально допустимим дозам (ст. 10 Закону України «Про донорство крові та її компонентів»).

Така пільга надається донорам протягом року після здачі крові та/або її компонентів у зазначеній кількості. Підставою є довідка за формою № 435/о «Довідка щодо надання донорам пільг», яка затверджена Наказом МОЗ України від 07.07.2003 р. № 301.

Джерело: www.chernigiv-rada.gov.ua

Видання для кадровиків