...
Реєструйся

Особливості оподаткування військовим збором разової нецільової матеріальної допомоги від роботодавця


Згідно з підпунктом 1.2 пункту 16-1 підрозділу 10 розділу ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу України (далі – ПКУ), об’єктом оподаткування військовим збором є доходи, визначені статтею 163 ПКУ, зокрема, загальний місячний (річний) оподатковуваний дохід.

До загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку включаються, згідно з пунктом 164.2 статті 164 ПКУ, доходи у вигляді заробітної плати, нараховані (виплачені) платнику податку відповідно до умов трудового договору (контракту) та інші доходи, крім зазначених у статті 165 ПКУ.

У разі якщо працедавець надає окремим працівникам матеріальну допомогу за їх заявами у зв’язку з особистими обставинами без встановлення цілей або напрямів її витрачення та має разовий характер, наприклад, на вирішення соціально-побутових потреб, то сума такої допомоги є нецільовою благодійною допомогою та оподатковується, з урахуванням пункту 170.7 статті 170 ПКУ.

Читайте також: В якій графі додатку Дія показувати надану матеріальну допомогу працівнику резидента Дія СІТІ

Нарахування, утримання та сплата (перерахування) військового збору до бюджету здійснюються в порядку, встановленому розд. IV ПКУ, з урахуванням особливостей, визначених підрозділом 1 розділу ХХ «Перехідні положення» ПКУ, за ставкою, визначеною підпунктом 1.3 пункту 16-1 підрозділу 10 розділу ХХ «Перехідні положення» ПКУ (п.п. 1.4 п. 16-1 підрозд. 10 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ).

Відповідно до підпункту 170.7.3 пункту 170.7 статті 170 ПКУ, не включається до оподатковуваного доходу сума нецільової благодійної допомоги, у тому числі матеріальної, що надається резидентами – юридичними або фізичними особами на користь платника податку протягом звітного податкового року сукупно у розмірі, що не перевищує суми граничного розміру доходу, визначеного згідно з абзацом першим підпункту 169.4.1 пункту 169.4 статті 169 ПКУ, встановленого на 1 січня такого року (у 2022 році – 3470,00 грн, у 2023 році – 3760,00 грн, у 2024 році – 4240,00 гривень).

Читайте також: ФОП набула статус пенсіонера чи особи з інвалідністю: чи потрібно повідомляти контролюючий орган?

При цьому, якщо сума нецільової благодійної допомоги перевищує зазначений розмір, то сума такої допомоги в частині її перевищення є об’єктом оподаткування військовим збором на загальних підставах.

Таким чином, до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку не включається, тобто не оподатковується податком на доходи фізичних осіб, сума нецільової благодійної допомоги, що надається роботодавцем на користь працівника, яка сукупно у 2024 році не перевищує 4240,00 грн, а в частині її перевищення є об’єктом оподаткування військовим збором на загальних підставах.

 

Читайте також: Строки зберігання бухгалтерських і фінансових документів, які регулюють підприємницьку діяльність юридичних осіб, застосовуються також ФОП

Джерело: ДПС

Передплата

Матеріали до теми


Вийшов спецвипуск від журналу «КАДРОВИК.UA» № 1, 2024 «Прийняття працівників на роботу»
Вже доступне актуальне й унікальне тематичне видання від експертів журналу «КАДРОВИК.UA» — спецвипуск «Прийняття працівників на роботу». Цей спецвипуск зробить ...
Кабмін готує електронне бронювання від мобілізації через «Дію»
Кабінет Міністрів повернувся до ідеї електронного бронювання військовозобов’язаних через «Дію», яка обговорювалася восени минулого року. Головна відмінність такого підходу – ...