...
Реєструйся

Строки зберігання бухгалтерських і фінансових документів, які регулюють підприємницьку діяльність юридичних осіб, застосовуються також ФОП


Відповідно до пункту 44.1 статті 44 Податкового кодексу України (далі – ПКУ), для цілей оподаткування платники податків зобов’язані вести облік доходів, витрат та інших показників, пов’язаних з визначенням об’єктів оподаткування та/або податкових зобов’язань, на підставі первинних документів, регістрів бухгалтерського обліку, фінансової звітності, інших документів, інформації, пов’язаних з обчисленням і сплатою податків і зборів, ведення яких передбачено законодавством. Платникам податків забороняється формування показників податкової звітності, митних декларацій на підставі даних, не підтверджених документами, що визначені абзацом першим цього пункту.

Раніше писали: Зміни у Переліку типових документів

Водночас повідомляємо, що 10 лютого 2024 року набрав чинності наказ Міністерства юстиції України від 04 січня 2024 року № 40/5, яким внесені зміни до Переліку типових документів, що створюються під час діяльності державних органів та органів місцевого самоврядування, інших установ, підприємств та організацій, із зазначенням строків зберігання документів (далі – Перелік). Зазначений Перелік визначає строки зберігання відповідних документів.

Читайте також: Про обмін кадровими документами

З урахуванням перелічених змін, строки зберігання документів, що зазначаються у цьому Переліку та регулюють підприємницьку діяльність юридичних осіб, застосовуються фізичними особами – підприємцями, якщо інше не встановлено законом або не випливає із суті відносин (раніше це було добровільним для ФОП).

 

При цьому строк зберігання для документів та інформації, пов’язаних з обчисленням та сплатою податків і зборів, для фізичних осіб – підприємців встановлюється відповідно до ПКУ та становить 3 роки (п. 1.4 Переліку).

Читайте в журналі «КАДРОВИК.UA» № 3, 2024 статтю від експерта з діловодства Олени Загорецької «Зміни до Переліку типових документів»

Джерело: ДПС

Календар настільний на 2024 рік

Матеріали до теми


Алгоритм подання роботодавцями трудової книжки на оцифрування
Роботодавці подають трудові книжки працівників на оцифрування на порталі portal.pfu.gov.ua Першочергово подаються відомості про осіб, які найближчим часом набувають права ...