...
Реєструйся

Парламент підтримав законопроєкт про регулювання нестандартних форм трудових відносин


21 вересня Верховна Рада України ухвалила за основу законопроєкт «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо врегулювання деяких нестандартних форм зайнятості». За це рішення проголосували 327 народних депутатів.

Документом передбачається законодавче врегулювання взаємовідносин працівників та роботодавців у випадку, коли неможливо заздалегідь визначити види, обсяги та періоди виконання тієї чи іншої роботи, зокрема роботи фрилансерів.

«Це надзвичайно важливий законопроєкт, спрямований на забезпечення гнучкості у виборі організації трудових відносин. Зокрема, створюється законодавча база для врегулювання праці фрилансерів, що сприятиме посиленню їх соціально-трудового захисту та збереже мобільність працівників», — зазначила заступниця Міністра економіки України Світлана Глущенко.

Документом пропонується введення нової особливої форми трудового договору — трудового договору з нефіксованим робочим часом.

Відповідно до умов такого договору його сторони, за домовленістю, можуть визначати необхідність та час залучення працівника до роботи, її обсяг та режим виконання. При цьому оплата праці відбувається виключно за той час, коли робота фактично виконується.

Відповідно до законопроєкту працівник, який працює за трудовим договором з нефіксованим робочим часом, зможе більш вільно планувати свою роботу, не прив’язуючись до одного роботодавця та  робочого графіку підприємства, планувати свою діяльність залежно від поставлених йому завдань.

Працівник отримає всі права та гарантії, передбачені законодавством про працю, зокрема щодо належного режиму роботи, часу відпочинку, порядку прийняття на роботу та звільнення з неї, виплати заробітної плати. Крім того, законопроєктом передбачена гарантована мінімальна кількість оплачуваних годин на місяць.

Також законопроєктом передбачено удосконалення процедури нарахування ЄСВ для осіб, які використовують працю працівників на нерегулярній основі.  

Джерело: за матеріалами Мінекономіки

Матеріали до теми


Закон № 3633 діє з 18 травня, оновити дані у ТЦК треба протягом 60 днів
Як ми вже повідомляли, Президент України Володимир Зеленський 16 квітня підписав Закон України від 11 квітня 2024 року № 3633-ІХ ...
Мобілізація за новими правилами: Президент підписав Закон
Сьогодні Президент України підписав Закон про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації ...