...
Реєструйся

Педагоги в судах відстоюють право на пільгові пенсії


Профспілка працівників освіти і науки України наголошує на необхідності врегулювати можливість виходу на пенсію за вислугу років педагогічних працівників у зв’язку з рішенням КСУ від 4 червня 2019 року № 2-р/2019.

Нагадаємо: вказаним рішенням КСУ став на захист працівників освіти, охорони здоров’я та соціального забезпечення. Він визнав неконституційною норму, за якою увели додаткову умову для призначення пенсії за вислугу років:

— вік 50 років для працівників льотного та льотно-випробного складу;

— 55 років для працівників освіти, охорони здоров’я та соцзабезпечення, а також артистів театрально-концертних й інших видовищних закладів, підприємств і колективів.

Адже це рішення КСУ не виконують держоргани повною мірою. На це вказують позови педпрацівників, котрі на сьогодні мають спеціальний стаж роботи 25 і більше років, до судових органів, які приймають такі рішення на користь заявників.

Зокрема, у рішенні Чернігівського окружного адміністративного суду від 9 грудня 2019 року у справі № 620/2961/19 зазначено, що з питання призначення пенсії за вислугу років необхідно застосовувати положення статті 55 Закону України «Про пенсійне забезпечення» від 5 листопада 1991 року № 1788-XII (далі — Закон № 1788) у редакції до внесення змін Законом № 213 та Законом № 911.

Також зазначено, що особа, яка станом на момент звернення до ПФУ має від 25 до 30 років спеціального стажу роботи, має право на пенсію за вислугу років незалежно від її віку.

Аналогічні висновки винесено рішенням Сумського окружного адміністративного суду від 3 грудня 2019 року у справі № 480/4445/19. Суд дійшов висновку, що з 4 червня 2019 року при призначенні пенсії за віком потрібно керуватися статтею 55 Закону № 1788 в редакції, чинній до внесення до неї змін, які визнані неконституційними.

Комітет ВРУ з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів у відповідь на запит профспілки вказує, що з 4 червня 2019 року (дата прийняття рішення КСУ) право на пенсію за вислугу років згідно з пунктом «а» статті 54, статтею 55 Закону № 1788 визначається з урахуванням вимог щодо вислуги років та стажу, які були передбачені законодавством станом на 11 жовтня 2017 року, щодо віку — визначеного на дату призначення пенсії.

Матеріали до теми


За яких умов можна призупинити дію трудового договору
Головними умовами для призупинення дії трудового договору є абсолютна неможливість роботодавця надавати роботу, а працівника – виконувати її. У роз’ясненні ...