...
Реєструйся

Пенсія у спадок: суд зобов’язав ПФУ виплатити доньці пенсіонера кошти, які він недоотримав за життя


До суду звернулася донька пенсіонера й просила стягнути з Головного управління Пенсійного фонду України в Хмельницькій області 295 082 гривні — суму пенсії, яку її батько недоотримав за життя. Він помер у тимчасово окупованому Донецьку, а вона — його єдина спадкоємиця за законом, проте Фонд відмовив у виплаті.

Хмельницький міськрайонний суд задовольнив вимоги позивачки: зобов’язав обласне управління Пенсійного фонду України виплатити їй, спадкоємиці першої черги за законом, заявлену суму недоотриманої батьком пенсії.

З проханням скасувати це рішення та відмовити у позові Пенсійний фонд звернувся до апеляційного суду. Апеляційну скаргу мотивував тим, що нараховані суми пенсії, на виплату яких пенсіонер мав право, але не отримав їх своєчасно з власної вини, виплачуються не більше ніж за три роки до звернення за отриманням пенсії. Оскільки позивачка звернулася до управління з заявою щодо виплати недоотриманої батьком пенсії лише 5 червня 2022 року, то її виплата має бути за період з 4 червня 2019 року по 31 березня 2021 року.

На думку колегії суддів ХАС, суд першої інстанції ухвалив законне рішення — управління Пенсійного фонду має вплатити позивачці суми пенсії, які її батько недоотримав за життя, без обмеження будь-яким строком.

Апеляційний суд зауважив: положення частин другої, третьої статті 52 Закону України від 09 липня 2003 року № 1058-IV «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (далі — Закон № 1058-IV) не обмежують право на отримання сум пенсії, що належала пенсіонерові і не була ним отримана у зв`язку з його смертю. Вони тільки визначають подію, умови, час, коло осіб і їх правове становище, предмет правовідносин, із настанням яких можлива виплата недоотриманої пенсії померлого пенсіонера.

«Приміром, недоотримана пенсія померлого пенсіонера виплачується як пенсія членам його сім`ї за умови, якщо саме ці суб`єкти правовідносин звернулися за її виплатою упродовж шести місяців з дня відкриття спадщини, а якщо у цей проміжок часу не звернулися, сума недоотриманої пенсії набирає іншої правової якості — переходить у спадщину, яку члени сім`ї та/або інші особи, але вже як спадкоємці, можуть отримати як спадщину», — зазначив апеляційний суд.

Водночас положення статті Закону № 1058-IV, що регулюють виплату пенсіонеру певних сум пенсії не більше ніж за три роки до дня звернення за отриманням, не поширюються на правовідносини щодо отримання спадкоємцями померлого пенсіонера тих сум пенсії, які перейшли у спадщину.

Відтак апеляційну скаргу Пенсійного фонду Хмельницький апеляційний суд відхилив та залишив рішення місцевого суду без змін.

Джерело: Хмельницький апеляційний суд


Читайте в Живому журналі КАДРОВИК.UA

Соціальне страхування: новації-2023

  • Якими нормативно-правовими актами слід користуватися під час оплати «лікарняних»?
  • Чи змінився строк опрацювання роботодавцем «лікарняних»?
  • Які установлено строки звернення за призначенням страхових виплат?

З питань доступу: (095) 245-17-55, podpiska@mediapro.com.ua

Матеріали до теми


Період, за який наявна заборгованість з єдиного внеску, не буде зарахованим до страхового стажу до повного погашення боргу
Сплата єдиного внеску — це не лише обов’язок платників перед державою, а й захищені соціальні гарантії для кожного. Тож, ненадходження ...