...
Реєструйся

Пенсійне забезпечення бортпровідників повітряних суден цивільної авіації


Для покращення умов пенсійного забезпечення бортпровідників повітряних суден цивільної авіації, а саме встановлення права цієї категорії осіб на отримання льотної пенсії на пільгових умовах і за вислугу років на рівні інших членів екіпажу повітряного судна ВРУ було розроблено законопроект «Про внесення змін до деяких законів України щодо покращення умов пенсійного забезпечення бортпровідників повітряних суден цивільної авіації» № реєстр. 9517 від 31 січня 2019 року (далі — Законопроект).

Дія Законопроекту поширюється на працівників екіпажів пасажирського салону повітряних суден цивільної авіації (бортпровідників, старших бортпровідників, інструкторів–провідників бортових, начальників служб бортпровідників та спеціалістів, які виконують спеціальні роботи в польотах), які вийшли на пенсію до набрання чинності цим документом.

Законопроектом пропонується внести зміни до законів України «Про пенсійне забезпечення» від 5 листопада 1991 року № 1788-XII та «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» від 9 липня 2003 року № 1058-IV з метою встановлення права на пенсію за вислугу років, покращення умов її набуття для бортпровідників та призначення і виплати пенсій цій категорії працівників на рівні осіб льотних екіпажів повітряних суден цивільної авіації (пілотів, штурманів, бортінженерів, бортмеханіків, бортрадистів, льотчиків-наглядачів).

Крім того, прикінцевими положеннями Законопроекту передбачається поширення дій зазначених змін і на бортпровідників, які вже перебувають на пенсії.

Відповідно до Законопроекту право на пенсію за вислугу років мають працівники льотно-випробного складу авіації, особи льотних екіпажів повітряних суден цивільної авіації (пілоти, штурмани, бортінженери, бортмеханіки, бортрадисти, льотчики-наглядачі) і бортоператори, які виконують спеціальні роботи в польотах, після досягнення 50 років і за наявності вислуги років на цих посадах не менше 25 років у чоловіків і не менше 20 років у жінок; працівники екіпажу пасажирського салону (бортпровідник, старший бортпровідник, інструктор-провідник бортовий, начальник служби бортпровідників та спеціалісти, які виконують спеціальні роботи в польотах) після досягнення 55 років і при загальному стажі роботи не менше 30 років, з них не менше 15 років на зазначених роботах — для чоловіків та після досягнення 50 років і при загальному стажі роботи не менше 25 років, з них не менше 10 років на зазначених роботах — для жінок».

Видання для кадровиків Журнали реєстрації

Матеріали до теми


Період, за який наявна заборгованість з єдиного внеску, не буде зарахованим до страхового стажу до повного погашення боргу
Сплата єдиного внеску — це не лише обов’язок платників перед державою, а й захищені соціальні гарантії для кожного. Тож, ненадходження ...
Соціальна відповідальність роботодавця охоплює за певних умов і пенсійне забезпечення колишніх працівників
Соціальна відповідальність роботодавця (його правонаступника) охоплює не лише економічні обов’язки перед працівниками, а й містить соціальну й етичну складову, що ...