...
Реєструйся

Пенсійний фонд нагадав нюанси обчислення страхового стажу


Страховий стаж — період (строк), протягом якого особа підлягає загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню та за який щомісяця сплачені страхові внески в сумі не менше мінімального страхового внеску

Страховий стаж після 01.01.2004 року обчислюється територіальними органами Пенсійного фонду за даними, що містяться в системі персоніфікованого обліку.

Страховий стаж обчислюється в місяцях. Неповний місяць роботи, якщо застрахована особа підлягала загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню, зараховується до страхового стажу як повний місяць за умови, що сума сплачених за цей місяць страхових внесків становить не менше мінімального страхового внеску.

Якщо сума сплачених за відповідний місяць страхових внесків є меншою мінімального страхового внеску, до страхового стажу зараховується період, визначений за кожний місяць сплати страхових внесків за встановленою формулою.

Фахівці ПФУ також нагадали, що роботодавці нараховують ЄСВ на зарплату за видами виплат та суму винагороди фізичним особам за виконання робіт (надання послуг) за цивільно-правовими договорами.

Якщо база нарахування єдиного внеску (крім винагороди за ЦПД) не перевищує розмір мінзарплати, сума ЄСВ розраховується як добуток розміру мінзарплати, встановленої законом на місяць, за який нараховується заробітна плата (дохід), і ставки ЄСВ для відповідної категорії платника.

Лист Пенсійного фонду від 27.03.2015 р № 21091/02-20