...
Реєструйся

Перерва на обід: можна оплачувати при підсумованому графіку роботи


КОНСУЛЬТУЄ МIНIСТЕРСТВО СОЦIАЛЬНОЇ ПОЛIТИКИ УКРАЇНИ
Департамент заробiтної плати та умов працi

Щодо перерви на обiд для сторожа

ПИТАННЯ: Чи надається перерва на обiд сторожу i чи включається ця перерва в оплату як робочий час: за режиму роботи – з восьмої години до 17-ї та з 17-ї до восьмої години ранку?

ВIДПОВIДЬ: Згiдно зi ст. 7 Закону України «Про колективнi договори i угоди» в колективному договорi встановлюються взаємнi зобов’язання сторiн щодо регулювання виробничих, трудових i соцiально-економiчних вiдносин, зокрема режиму роботи, тривалостi робочого часу i вiдпочинку.

Режим роботи, тривалiсть робочого часу i часу вiдпочинку встановлюються роботодавцем самостiйно – правилами внутрiшнього трудового розпорядку або колективним договором з дотриманням норм законодавства про працю.

За статтею 50 КЗпП нормальна тривалiсть робочого часу працiвникiв не може перевищувати 40 год на тиждень.

Як правило, робота сторожа проводиться на умовах пiдсумованого облiку робочого часу (ст. 61 КЗпП).

За пiдсумованого облiку робочого часу робота працiвникiв регулюється графiками роботи (змiнностi), якi розробляються роботодавцем i погоджуються з виборним органом первинної профспiлкової органiзацiї, а в разi його вiдсутностi можуть бути передбаченi в колективному договорi. Графiки роботи (змiнностi) розробляються таким чином, щоб тривалiсть робочого часу за облiковий перiод не перевищувала нормального числа робочих годин.

Облiковий перiод установлюється в колективному договорi пiдприємства i може вимiрюватися мiсяцем, кварталом, пiврiччям або роком.

Оплачують працiвникам увесь фактично вiдпрацьований за графiком час (у годинах) iз розрахунку встановлених мiсячних посадових окладiв. Розмiр оплати працi за годину визначається дiленням мiсячного окладу на мiсячну норму тривалостi робочого часу.

Вiдповiдно до ст. 66 КЗпП працiвникам надається перерва для вiдпочинку i харчування тривалiстю не бiльцi як двi години. Перерва не включається в робочий час. Така перерва має надаватися, як правило, через чотири години пiсля початку роботи. Час початку i закiнчення перерви встановлюється правилами внутрiшнього трудового розпорядку. Працiвники використовують час перерви на свiй розсуд i на цей час можуть вiдлучатися з мiсця роботи.

На тих роботах, де через умови виробництва перерву встановити не можна, працiвниковi має бути надано можливiсть приймання їжi впродовж робочого часу. Перелiк таких робiт, порядок i мiсце приймання їжi встановлюються власником або уповноваженим ним органом за погодженням з профспiлковим комiтетом пiдприємства, установи, органiзацiї. Оплачують працiвникам у цьому разi увесь фактично вiдпрацьований за графiком час.

Ураховуючи викладене, якщо за умовами працi працiвники постiйно мають бути присутнiми на робочому мiсцi, перерва не встановлюється. У разi встановлення перерви працiвники мають право використовувати її на свiй розсуд, у тому числi вiдлучатися вiд роботи.

Заступник директора, Алла ЛИТВИН

За матеріалами Buhgalter911<