...
Реєструйся

Перевірки Держпрацею юридичних компаній: нагальні нюанси


На які сюрпризи можна очікувати від Держпраці та про які новації в її діяльності потрібно пам’ятати керівникам юрфірм? Врешті, які кроки варто вжити для повної готовності до візиту служби?

Протягом вересня 2020-го інспектори праці провели 576 інспекційних відвідувань, ще 571 наразі триває. Загалом 92% від загальної кількості завершених відвідувань завершилися виявленням незадекларованої праці. При цьому, середня кількість незадекларованих, яка виявлялася в ході одного відвідування, становить близько 4 працівників — Держпраці відзвітувала про попередні результати інспекційної кампанії з питань виявлення неоформлених працівників.

Цієї служби останнім часом побоюються всі. І це не дивно.

А що не так?

Тільки інспектори праці можуть завітати до вас без десятиденного попередження, а направлення на перевірку надати аж перед підписанням акту за результатами перевірки.

Якщо раніше при перевірці наказів і направлень майже завжди можна було виявити помилки та «виграти» кілька днів для ретельної підготовки, то тепер проблему недопусків вирішили доволі креативно. Направлення інспектори можуть показати аж після завершення заходу — тобто, коли «перевірений» вже нічого з цим не зробить. Навіть якщо випадково перевірять не того суб’єкта господарювання.

Так-от, повертаючись до теми. Лише інспектори можуть самостійно, в будь-яку годину доби проходити до будь-яких приміщень, де використовують найману працю, — з питань виявлення неоформлених трудових відносин». Вони можуть наодинці чи в присутності свідків ставити керівнику та/або працівникам об’єкта відвідування, іншим особам, що володіють необхідною інформацією, запитання, що стосуються законодавства про працю, отримувати з зазначених питань усні чи письмові пояснення. Також вони можуть вимагати надання робочого місця з можливістю ведення конфіденційної розмови з працівниками щодо предмета інспекційного відвідування. Звучить доволі загрозливо.

Ближче до суті

Держпраці акцентує: «Головна увага інспекторів при проведенні інспекційних відвідувань прикута до роботодавців найризикованіших сфер господарювання: сільського господарства, торгівлі, готельно-ресторанного комплексу, будівництва, транспорту». Іншим, і юрфірмам, зокрема, начебто можна і розслабитися. Та робити цього не варто з огляду на таке:

По-перше, «головна увага» — це ще не вся увага. Її може вистачити на всіх.

По-друге, бувають випадки, коли в Держпраці не дуже проявляли ініціативу, але мали б. Наприклад, коли є звернення будь-якої особи (не обов’язково працівника) про порушення її трудових прав або правил оформлення трудових відносин, Держпраці має провести перевірку.

Якщо інші органи державного нагляду в ході виконання ними своїх повноважень виявили ознаки порушення законодавства про працю щодо неоформлення та/або порушення порядку оформлення трудових відносин і повідомили про це Держпраці, служба має реагувати.

Звідки ще потенційно можна чекати проблем?

Таких джерел вдосталь:

— інформація Держстату про заборгованість з виплати заробітної плати;

— інформація ДПС про невідповідність кількості працівників обсягам наданих послуг до середніх показників за відповідним видом економічної діяльності;

— інформація Пенсійного фонду про роботодавців, в яких протягом місяця кількість працівників, що працюють на умовах неповного робочого часу, збільшилася на 20% і більше; фізосіб, які виконують роботи за цивільно-правовими договорами в одного роботодавця понад року; роботодавців, в яких протягом року не проводилася або неправильно проводилась індексація заробітної плати; роботодавців, в яких 30% і більше фізичних осіб працюють на умовах цивільно-правових договорів; роботодавців із чисельністю 20 і більше працівників, в яких протягом місяця відбулося скорочення на 10% і більше.

Рішення про проведення інспекційних відвідувань може бути прийняте також «за результатами аналізу інформації, отриманої із ЗМІ, інших джерел, доступ до яких не обмежений законодавством». Під такі підпадають і соціальні мережі, і різноманітні заходи зокрема.

А як щодо юрфірм?

Наразі невідомі кейси, коли б Держпраці приходила з перевіркою чи інспекційним відвідуванням до юридичної фірми. Та все буває вперше. Оцініть PR-хід в межах боротьби з тіньовим працевлаштуванням: «Штрафуємо всіх, навіть адвокатів».

Тому в часи, коли тренінги з проходження перевірок Держпраці стали вже мас-маркетом, юридичним фірмам теж варто подбати про власну безпеку. Якщо, звісно, немає мети «набити руку» в судах.

Як це зробити?

І. Ще до проведення перевірок варто визначити відповідального, що буде «супроводжувати інспектора» — а по факту перевірить документи, оперативно повідомить всіх про перевірку, запропонує кави в найвіддаленішому кутку та пильнуватиме, щоб інспектор не прогулювався, де йому заманеться, поки прийде керівник і прийме рішення про допуск. Тренінг такої відповідальної людини — це must have.

ІІ. Не варто чекати перевірки, щоб проаналізувати свої «болючі точки», що потім зіграють злий жарт. Наприклад, стажисти. Варто подбати про правильні документи: направлення з навчального закладу, чи з ради адвокатів, договір про проходження стажування, наказ про проходження стажування з зазначенням режиму, програми та керівника. Немає таких документів — не називайте стажистів стажистами.

ІІІ. З випробувальним строком теж легко послизнутись. Якщо берете когось на випробувальний строк, має бути укладений трудовий договір, а праця — оплачуватись відповідно до штатного розпису. До речі, випробувальний строк не можна встановлювати для молодих спеціалістів після закінчення вищих навчальних закладів.

ІV. А що з договорами цивільно-правового характеру? Такі підходять тоді, коли можете чітко прописати, що очікуєте отримати в результаті, коли і скільки заплатите за роботу. Для «молодого спеціаліста після закінчення вищого навчального закладу» на умовних два місяці в принципі може підійти. Але жодних натяків на трудові відносини (графік/субординація/вихідні/відпустки/лікарняні/ставка).

V. Якщо практикуєте дописи в соцмережах про нових членів команди, делегуєте виступати від імені юрфірми на конференції чи замовляєте партію візитівок, переконайтесь, що відносини з такою людиною оформлені правильно. І варто контролювати соціальні мережі «стажистів», «підрядників» та «виконавців» на предмет дописів «Як я люблю свою роботу в ABC partners».

Висновок

Загалом, юрфірми, як і будь-які інші компанії, не застраховані від перевірок Держпраці. Та погодьтеся: ми маємо значний арсенал засобів та ідей, як зробити перевірку безболісною. А безболісна перевірка — це та, якої не було. Наприклад, тому, що досі не оприлюднена уніфікована форма акту інспекційного відвідування (відповідає новій методиці). Та про це вже наступного разу.