...
Реєструйся

ПФУ про сплату єдиного внеску фізичною особою-підприємцем


Пенсійний фонд України у листі від 12.06.2013 р. N 13/01-98-98 надав роз’яснення щодо сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування фізичною особою-підприємцем на загальній системі оподаткування.

Так, згідно з п. 2 час. 1 ст. 7 та час. 11 ст. 8 Закону фізичні особи-підприємці на загальній системі оподаткування нараховують єдиний внесок у розмірі 34,7 % сум доходу (прибутку), отриманого від їх діяльності, що підлягає оподаткуванню податком на доходи фізичних осіб. При цьому сума єдиного внеску не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску за місяць, у якому отримано дохід (прибуток).

Відповідно до п. 4.5.1 Інструкції про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженої постановою правління Пенсійного фонду України від 27.09.2010 р. N 21-5, обчислення сум єдиного внеску зазначеною категорією платників здійснюється на підставі даних річних податкових декларацій та отриманих від податкових органів відомостей про результати перевірок діяльності таких осіб, що призвели до збільшення або зменшення розміру доходу, що підлягає обкладенню податком на доходи фізичних осіб.