...
Реєструйся

Підприємці пропонують прив’язати ліміти доходів для єдинників до кількості працівників


Річні ліміти для перебування на спрощеній системі для ФОП — єдинників змінили із 1 січня 2021 року. Завдяки Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо лібералізації застосування реєстраторів розрахункових операцій платниками єдиного податку та скасування механізму компенсації покупцям (споживачам) за скаргами щодо порушення встановленого порядку проведення розрахункових операцій частини суми застосованих штрафних санкцій» від 1 грудня 2020 року № 1017-IX  для того, аби залишатися в лавах платників єдиного податку, річний ліміт доходу повинен становитиме не більше:

— для 1 групи — 1 млн 2 тис. грн (167 розмірів мінімальної зарплати);

— для 2 групи — 5 млн 4 тис. грн (834 розміри мінімальної зарплати);

— для 3 групи — 7 млн 2 тис. грн (1167 розмірів мінімальної зарплати).

Проте в Спілці українських підприємців уважають, якщо ж підприємець ІІ групи ЄП має 10 найманих працівників і сплачує їм середню зарплату по Україні 11,6 тис. грн, то тільки на оплату праці він витрачає більше 1/3 граничного обсягу доходу за рік. До цієї треба ще додати оренду приміщень, техніку тощо.

Тому вказані граничні обсяги доходів не лише не стимулюють мікропідприємців створювати робочі місця, але і змушують приховувати реальну зарплату співробітникам, звітуючи про мінімальну.

Розрахунки Спілки українських підприємців доводять необхідність впровадити механізм прив’язки розміру доходу до критеріїв, які б характеризували кожну групу. Таким критерієм повинна стати кількість найманих працівників.

Враховуючи поширення застосування РРО на платників ЄП 2–3 групи ( станом на грудень 2020 їх 1,2 млн), прогнозується вихід за граничні обсяги доходів щонайменше 25 % платників. З них — закриття бізнесу та перехід у тінь близько 60 % (179,4 тис. ФОПів). Зважаючи, що в середньому на одного ФОП приходиться один найманий працівник, така ж кількість людей втратять свої робочі місця.

В результаті держбюджет за рік недоотримує кошти в розмірі 5,4 млрд грн. Натомість наявність нового механізму з прив’язкою до кількості найманих працівників дозволить забезпечити додаткові надходження із ПДФО, ЄСВ та військовому збору, а також сприятиме створенню нових робочих місць.

Джерело: buh.ligazakon.net