...
Реєструйся

Підприємство використовує в госпдіяльності авто працівників: що в податковому обліку


Сума компенсації, що виплачується юридичною особою найманому працівнику за використання власного автомобіля в службових цілях, включається до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу такого платника як додаткове благо й обкладається ПДФО та військовим збором на загальних підставах за ставками 18% та 1,5% відповідно.

Щодо права юридичної особи відносити до податкового кредиту суми ПДВ, сплачені за придбане пальне для експлуатації автомобіля з метою виконання працівником службових обов’язків, податківці в ІПК від 08.12.2017 р. № 2912/6/99-99-15-01-01-15/ІПК повідомили таке.

Платник ПДВ, який відповідно до умов договору забезпечує орендоване майно (автомобіль) паливно-мастильними матеріалами для ведення господарської діяльності, має право віднести до складу податкового кредиту суми ПДВ, сплачені (нараховані) у зв’язку зі здійсненням таких витрат, на підставі зареєстрованих у ЄРПН податкових накладних.

Своєю чергою, виходячи з вартості придбаних паливно-мастильних матеріалів, які використані не в межах провадження господарської діяльності та/або використання яких у рамках господарської діяльності не підтверджено документально, платник податку зобов’язаний нарахувати податкові зобов’язання за правилами, установленими п. 198.5 ПКУ.

При цьому Норми витрат палива і мастильних матеріалів на автомобільному транспорті затверджені наказом Міністерства транспорту України від 10.02.1998 р. № 43. Витрати палива понад такі норми вважаються використанням палива в негосподарській діяльності суб’єкта господарювання.

Джерело: www.interbuh.com.ua

Видання для кадровиків Журнали реєстрації

Матеріали до теми


Про підвищувальний коефіцієнт до доходів, виплачених у негрошовій формі, для розрахунку військового збору
Відповідно до підпункту 1.4 пункту 16-1 підрозділу 10 розділу ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу України (далі – ПКУ), нарахування, утримання ...
Тепер можна змінити страхувальника у сформованому листку непрацездатності
Відповідне програмне забезпечення доопрацьоване Пенсійним фондом України. Сформований листок непрацездатності надсилається страхувальникам через кабінет страхувальника на вебпорталі електронних послуг Пенсійного ...