...
Реєструйся

Плануються зміни до КЗпП щодо додаткових відпусток працівникам, які мають дітей


Комітет ВР з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення рекомендує прийняти за основу проект Закону від 15.01.2016 р. № 3775 “Про внесення змін щодо додаткової відпустки працівникам, які мають дітей”.

Законопроектом пропонується доповнити главу V “Час відпочинку” КЗпП статтею 76-1, встановивши, що щорічно надається додаткова оплачувана відпустка тривалістю 10 календарних днів без урахування святкових і неробочих днів працівникові:

– який має 2 або більше дітей віком до 15 років;

– який має дитину-інваліда;

– який усиновив або взяв під опіку дитину;

– виховує і утримує дитину без другого з батьків (у тому числі й у разі тривалого перебування одного з батьків в лікувальному закладі).

За наявності декількох підстав для надання цієї відпустки її загальна тривалість не може перевищувати 17 календарних днів.

Передбачається, що така відпустка надається понад щорічні відпустки, передбачені статтями 75 і 76 КЗпП, а також понад щорічні відпустки, встановлені іншими законами та нормативно-правовими актами, і переноситься на інший період або продовжується у порядку, визначеному статтею 80 КЗпП.

Також в проекті йдеться про те, що зазначена відпустка може бути розділена за домовленістю між батьками (опікунами, усиновлювачами) на їх розсуд і використана одночасно або в різний час.

У зв’язку з тим, що глава V “Час відпочинку” доповнюється статтею про додаткову відпустку працівників, а не жінок, — стаття 182-1 глави XII “Праця жінок” виключається.

Відповідно, законопроектом запропоновано аналогічні зміни в ст. 19 Закону “Про відпустки”.

Як зазначено в пояснювальній записці, завданням законопроекту є вирівнювання в правах працівників жіночої та чоловічої статі, які мають дітей, а також батьків, які не є подружжям, в їх можливостях по отриманню додаткової відпустки для приділення більшої уваги своїм дітям.

Джерело: ЮРЛІГА