...
Реєструйся

Податкову реформу прийнято


Верховна Рада 24 грудня прийняла Закон про внесення змін до Податкового кодексу та деяких законодавчих актів щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень в 2016 році (урядовий законопроект № 3688).

Серед іншого передбачається встановлення єдиної базової ставки ПДФО у розмірі 18% (замість двох діючих ставок 15% і 20%); для дивідендів залишається ставка в розмірі 5%. Заплановано звільнення від оподаткування сум, прощених (анульованих) кредитором за іпотечними кредитами в іноземній валюті.

Змінами до Закону про ЄСВ передбачається встановлення єдиної ставки ЄСВ у розмірі 22%; підвищення максимальної величини бази нарахування ЄСВ з 17 до 25 мінімальних місячних заробітних плат; скасування ЄСВ з заробітної плати (доходу) працівників (фізичних осіб).

Для спрощеної системи оподаткування передбачається: зменшення для платників 3 групи річного обсягу доходу з 20 млн грн до 5 млн грн; збільшення ставок для платників 3 групи: з 2 до 3% (для платників ПДВ), з 4 до 5% (для неплатників ПДВ); підвищення в 1,8 раза ставок єдиного податку для 4 групи платників (с / г підприємств), скасування на 2016 рік застосування коефіцієнта індексації нормативної грошової оцінки землі для визначення бази оподаткування для платників єдиного податку четвертої групи.

Закон набирає чинності з дня набрання чинності Законом про Державний бюджет України на 2016 рік, крім окремих положень.

Закон прийнято з урахуванням поправок. Точний текст Закону буде відомий після його підписання Президентом.

Джерело: ЮРЛИГА