...
Реєструйся

Помилка під час нарахування відпускних: що робити?


Наказ, виданий у вересні поточного року, передбачає надання відпустки працівнику з 9 жовтня поточного року. Між тим, бухгалтером розрахунок відпускних зроблено у першій половині вересня. Чи є це помилкою? Як вийти з ситуації?

Відповідно до статті 115 Кодексу законів про працю України заробiтна плата працiвникам за весь час щорiчної вiдпустки виплачується не пiзнiше нiж за три днi до початку вiдпустки.

Граничного (максимального) строку виплати заробітної плати за весь час щорiчної вiдпустки жодним нормативним документом не передбачено. Тобто заробітна плата за час щорічної відпустки, яка настане в жовтні поточного року, може бути нарахована і під час нарахування заробітної плати як за серпень, так і за 1 половину вересня поточного року.

Але необхідно пам’ятати, що для розрахунку суми відпускних спочатку треба обчислити середню заробітну плату працівника, яка розраховується відповідно до Порядку обчислення середньої заробітної плати, затвердженого постановою КМУ від 8 лютого 1995 року № 100.

За загальним правилом обчислення середньої зарплати для оплати відпусток здійснюється, виходячи з виплат за останні 12 календарних місяців роботи, що передують місяцю надання відпустки.

Окрім того, Мінсоцполітики в листі від 19 червня 2017 року № 1692/0/101-17 підсумовує: розрахунковий період для обчислення середньої зарплати за час відпусток залежить не від місяця видання наказу про надання відпустки й кількості цих наказів, а від того, у якому саме календарному місяці згідно з наказом працівникові надається відпустка.

Враховуючи вищезазначене, користувач може нарахувати заробітну плату працівнику за поточний місяць нарівні з іншими, а при настанні часу відпустки, — заробiтну плату за весь час щорiчної вiдпустки працівника відкоригувати виходячи із правил обчислення середньої заробітної для оплати відпусток, тобто виходячи з виплат за останні 12 календарних місяців роботи, що передують місяцю надання відпустки.