...
Реєструйся

Порошенко підписав Закон про справедливий суд


Закон набуде чинності після аналізу Венеціанською комісією

Президентом України підписано Закон «Про забезпечення права на справедливий суд».

Закон був прийнятий 12 лютого на основі президентського законопроекту № 1656 в редакції профільного Комітету. Із Закону були виключені норми про внесення змін до процесуальних кодексів; розділ про електроннt судочинствj; розділ щодо фінансового та технічного забезпечення судів і суддів. Вирішено, що ці зміни будуть запропоновані окремим законопроектом.

Набере чинності Закон через місяць після офіційного опублікування: він буде направлений до Венеціанської комісії для аналізу. У разі необхідності — буде доопрацьований з урахуванням рекомендацій комісії. При цьому норми про формування Вищої ради юстиції та Вищої кваліфікаційної комісії суддів вводяться в дію без відстрочки.

Встановлено порядок утворення судів, призначення суддів на адміністративні посади, оптимізація складу судів та їх діяльності. Зокрема, встановлено, що органи виконавчої влади не мають впливу на процедури створення судів і визначення кількості суддів. Зменшено кількість адміністративних посад у судах, склад суддів приводиться відповідно до реальних навантажень. Зберігаються повноваження Президента і Верховної Ради з переведення суддів.

За матеріалами Юрліги