...
Реєструйся

Порядок обчислення декретних, якщо страховий стаж менш ніж 6 місяців за останні 12 місяців


Мінсоцполітики в листі від 29.04.2016 р. № 126/18/99-16 нагадує алгоритм розрахунку допомоги по вагітності та пологах, якщо особа має протягом 12-ти місяців перед настанням страхового випадку страховий стаж менше ніж 6 місяців:

1) розраховується середньоденна заробітна плата виходячи з фактичних виплат, із яких сплачуються страхові внески;

2) розраховуються суми середньоденної максимальної та мінімальної виплат;

3) сума фактичної середньоденної виплати порівнюється з мінімальною та максимальною середньоденною виплатою (розрахованою з двократного розміру мінімальної заробітної плати);

4) якщо сума фактичної середньоденної виплати є більшою, аніж мінімальна середньоденна виплата, але не перевищує максимальної середньоденної виплати, ця сума помножується на кількість днів, що підлягають оплаті;

5) якщо сума фактичної середньоденної виплати перевищує максимальну виплату, то сума допомоги розраховується виходячи з максимальної виплати.

Також зазначається: якщо в повному місяці періоду відпустки по вагітності та пологах розрахована сума виплати перевищує двократний розмір мінімальної заробітної плати (це зазвичай місяці, у яких 31 календарний день), то сума допомоги по вагітності та пологах у цьому місяці обмежується такою величиною. Відповідно, зменшується загальна сума страхових виплат.

Джерело: www.interbuh.com.ua

Видання для кадровиків