...
Реєструйся

Повідомлення про прийняття працівника на роботу: є зміни до Постанови № 413


Ще в середині лютого Мінекономіки повідомило, що уряд прийняв рішення про скасування обов’язку подавати повідомлення про прийняття на роботу керівника підприємства. Нарешті текст цих змін оприлюднено.

Перша, і до того ж не очікувана новина — постанова КМУ «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 17 червня 2015 р. № 413» від 12 грудня 2020 року № 188 набирає чинності у загальному порядку. Тобто з дати офіційного опублікування.

Нагадаємо, у проєкті цієї постанови передбачалось, що зміни наберуть чинності через 3 місяці. Тож насправді додатково чекати (дублювати інформацію про керівників) не доведеться.

Але, це ще не всі несподіванки.

Повідомлення не потрібно подавати при прийнятті на роботу:

  1. керівника підприємства, установи, організації;

а також

  1. члена виконавчого органу господарського товариства.

Отже, якщо виконавчий орган товариства є колегіальним (дирекція), то немає необхідності подавати повідомлення, як щодо генерального директора, так і щодо інших членів такого органу («простих» директорів).

Повідомленням про прийняття на роботу члена виконавчого органу господарського товариства, керівника підприємства, установи, організації є відомості, отримані органами Державної податкової служби з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань.

І ще один нюанс. Кабмін підкоригував порядок подання повідомлення засобами електронного зв’язку. Тепер прямо вказано, що потрібно використовувати кваліфікований електронний підпис (КЕП) відповідальних осіб відповідно до вимог законодавства у сфері електронного документообігу та електронних довірчих послуг. Раніше достатньо було електронного цифрового підпису (ЕЦП).

Нагадаємо: з 7 листопада 2018 року з набранням чинності Законом України «Про електронні довірчі послуги» від 5 жовтня 2017 року № 2155-VIII госпсуб’єкти поступово переходять з ЕЦП на КЕП. А з 7 листопада 2020 року вже не можна буде застосовувати ЕЦП, згенеровані до 7 листопада 2018 року.

Особистий ключ для КЕП потрібно зберігати на захищеному носії, який коштує недешево. Проте багато надавачів електронних ключів дозволяють записувати їх на звичайні носії (флешки, диски тощо), а податківці все ще приймають електронні документи, які підписані за допомогою таких ключів.

Сподіваємось, що повідомлення про прийняття на роботу працівників, які будуть підписані за допомогою ЕЦП, податківці теж прийматимуть.