...
Реєструйся

Працівника переведено з посадового окладу на погодинну тарифну ставку: що із індексацією


Обчислення індексу споживчих цін для проведення подальшої індексації здійснюється з місяця, наступного за місяцем підвищення тарифних ставок (окладів). Це передбачає п. 5 Порядку проведення індексації грошових доходів населення, затвердженого постановою КМУ від 17.07.2003 р. № 1078 (далі — Порядок № 1078).

Тож, якщо у працівника у січні 2018 року змінилась форма оплати праці, зокрема працівника переведено з посадового окладу на погодинну тарифну ставку, обчислення індексу споживчих цін для проведення індексації має відбуватись з місяця, наступного за місяцем, в якому відбувається підвищення тарифної ставки.

При цьому Порядок № 1078 не передбачає збереження сум індексації у разі, коли працівника переведено з однієї форми оплати праці на іншу.

Разом з тим відповідно до п. 5 Порядку № 1078 визначено, що працівникам підприємств і організацій, які перебувають на госпрозрахунку, підвищення заробітної плати у зв’язку із зростанням рівня інфляції провадиться у порядку, визначеному у колдоговорах, але не нижче норм, визначених Законом України “Про індексацію грошових доходів населення” та положень Порядку № 1078.

Отже, підприємство може в колдоговорі передбачити положення щодо проведення індексації працівникам, яких переведено з однієї форми оплати праці на іншу.

Джерело: www.interbuh.com.ua

Видання для кадровиків Журнали реєстрації

Матеріали до теми


Про підвищення розміру мінімальної заробітної плати
Мінімальна заробітна плата – це встановлений законом мінімальний розмір оплати праці за виконану працівником місячну (годинну) норму праці. Мінімальна заробітна ...