...
Реєструйся

Працівник, що уклав контракт із Збройними Силами України був звільнений з роботи, як вдалося відстояти трудові права


Працівник працював водієм у сільраді. В червні 2018 року чоловік уклав контракт зі Збройними Силами України. Відповідно до законодавства, за ним мали зберігатися місце роботи, посада й середній заробіток на весь період військової служби.

Протягом певного часу так і було: до кінця 2019 року чоловік стабільно отримував заробітну плату. Проте з січня 2020 року виплати раптом припинилися. Тільки в березні 2021 року з даних обліку Пенсійного фонду України працівник дізнався, що ще в грудні 2019 року його звільнили з посади водія сільради. Мотивували це тим, що в процесі адміністративно-територіальної реформи сільрада ввійшла до складу новоствореної ОТГ, де вже інша структура апарату ради.

Також у № 13’2020 спецвипуску газети «КАДРИ І ЗАРПЛАТА» можна прочитати матеріал «Військовозобов’язані на підприємстві» 

Чоловік був обурений не самим фактом звільнення (хоча він як учасник бойових дій мав переважне право залишитися на роботі), а тим, що його навіть не повідомили про це. Тому звернувся до ГУ Держпраці в Запорізькій області, вважаючи, що посадові особи сільради та ОТГ порушили його права.

Фахівці ГУ Держпраці провели інспекційне відвідування та встановили, що рада ОТГ порушила законодавство про працю, не зберігши за працівником, прийнятим на військову службу за контрактом, його робоче місце, посаду та середній заробіток. Крім того, із наказом про своє звільнення працівник ознайомлений не був і трудову книжку не отримав, а вихідна допомога була нарахована йому за відомістю грудня 2020 року.

Посадовці Управління Держпраці склали акт та видали припис керівнику громади на усунення виявлених порушень. Так учасник бойових дій зміг відстояти свої права.

Джерело: За матеріалами Державної служби України з питань праці