...
Реєструйся

Право піти у відпустку для догляду на дитину отримають і родичі жінки-підприємця


У ВРУ зареєстровано проєкт Закону про внесення зміни до статті 20 Закону України «Про відпустки» від 15 листопада 1996 року № 504/96-ВР щодо усунення дискримінації жінок, які є самозайнятими особами (№ 3831).

Ним пропонується, щоб відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, яку по-простонародному нерідко називають «декретною», змогли отримувати родичі не лише жінки — найманого працівника, а й жінки — ФОПа. У такому разі указану відпустку їм нададуть на підставі документа, який підтверджує, що мати дитини зареєстрована як фізична особа-підприємець.

Йдеться про те, що указана відпустка може бути використана повністю або частинами також батьком дитини, бабою, дідом чи іншими родичами, які фактично доглядають за дитиною. Досі для її надання цим людям була потрібна довідка з місця роботи (навчання, служби) матері дитини про те, що вона вийшла на роботу до закінчення терміну цієї відпустки і виплату допомоги по догляду за дитиною їй припинено (із зазначенням дати). Зрозуміло, що жінка — ФОП, яка не є найманим працівником, таку довідку не могла надати. Законопроєкт покликаний виправити цю несправедливість.