...
Реєструйся

Про надання щорічної відпустки після відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку


Черговість надання відпусток визначається графіками, які затверджуються власником або уповноваженим ним органом за погодженням з виборним органом первинної профспілкової організації і доводиться до відома всіх працівників. Конкретний період надання щорічних відпусток у межах, установлених графіком, узгоджується між працівником і власником або уповноваженим ним органом, який зобов’язаний письмово повідомити працівника про дату початку відпустки не пізніше ніж за 2 тижні до встановленого графіком терміну.

Відповідно до ст.79 КЗпП України, щорiчнi основна та додатковi вiдпустки повної тривалостi у перший рiк роботи надаються працiвникам пiсля закiнчення шести мiсяцiв безперервної роботи на конкретнму пiдприємствi, в установi, органiзацiї.

У разi надання зазначених вiдпусток до закiнчення шестимiсячного термiну безперервної роботи їх тривалiсть визначається пропорцiйно вiдпрацьованому часу, крiм визначених законом випадкiв, коли цi вiдпустки за бажанням працiвника надаються повної тривалостi.

Щорiчнi вiдпустки за другий та наступнi роки роботи можуть бути наданi працiвниковi в будь-який час вiдповiдного робочого року.

Перiод (робочий рiк), за який надається щорiчна вiдпустка, згiдно з графiком вiдпусток, має бути обчислений з дати укладення трудового договору (наприклад з 04.12.2007 до 03.12.2008, з 04.12.2008 до 03.12.2009 і т.д.).

Відповідно до ст.82 КЗпП України час відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею шестирічного віку не входить до стажу роботи, що дає право на щорічну основну відпустку. Це необхідно врахувати при визначенні кількості днів щорічної основної відпустки за робочий рік.

Отже, після початку нового періоду (з дати прийняття на роботу) працівник має право на отримання щорічної відпустки. Конкретний період початку відпустки визначається графіком відпусток на поточний рік.

Джерело: Управління Держпраці у Кіровоградській області