...
Реєструйся

Про важливість проведення атестації робочих місць за умовами праці


Кожен працівник має право на належні, безпечні і здорові умови праці. Одним із чинників безпеки на роботі є атестація робочих місць за умовами праці, а також проведення медичних оглядів.

Основна мета атестації полягає у регулюванні відносин між роботодавцем і працівниками у галузі реалізації прав на здорові й безпечні умови праці, пільгове пенсійне забезпечення, пільги та компенсації за роботу у несприятливих умовах.

Атестація проводиться комісією згідно з Порядком та методичними рекомендаціями щодо проведення атестації робочих місць за умовами праці, склад і повноваження якої визначаються наказом по підприємству, організації, у строки передбачені колективним договором, але не рідше ніж один раз на п’ять років.

«ПРАЦЯ ОСІБ З ІНВАЛІДНІСТЮ». Спецвипуск від редакції «КАДРОВИК.UA»
Придбати 0 (800) 219-977

За результатами атестації визначаються заходи щодо поліпшення умов і безпеки праці.  Важливо, щоб атестацію провели якісно й об’єктивно, адже від її результатів залежить соціальний захист і здоров’я працівників, зайнятих на роботах із шкідливими та важкими умовами праці.

Атестація робочих місць є обов’язковою лише за наявності шкідливих та небезпечних умов. У всіх інших випадках це право роботодавця, а не обов’язок.

Відповідальність за своєчасне та якісне проведення атестації покладається на керівника підприємства.

Джерело: Центрально-Західне міжрегіональне управління Держпраці

Семінар-інтенсив «Запитання гарячої лінії» від проєкту «КАДРОВИК.UA»

Матеріали до теми


Уряд спростив отримання статусів особи з інвалідністю внаслідок війни та члена сім’ї загиблого Захисника і Захисниці
Ухвалена ініціатива Мінветеранів щодо спрощеної процедури подання та встановлення статусів особам з інвалідністю внаслідок війни та членам сімей загиблих військовослужбовців ...
У Комітеті з питань соціальної політики відбулося обговорення стану адаптації трудового законодавства України до положень права ЄС
Повідомляємо, що 9 квітня 2024 року під головуванням заступника голови Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту ...