...
Реєструйся

Про визначення поняття «працюючий пенсіонер»


З 1 квітня 2015 року встановлено особливий порядок виплати працюючим пенсіонерам. Надайте визначення поняттю «працюючий пенсіонер». Чи є працюючим пенсіонер, який зареєстрований як приватний підприємець, але тривалий час не має доходів?

У чинному законодавстві не дано визначення поняття «працююча особа». Водночас, згідно зі статтею 11 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» фізичні особи-підприємці, у тому числі ті, які обрали особливий спосіб оподаткування (єдиний податок, фіксований сільськогосподарський податок), є застрахованими особами.

Відповідно до частини 3 статті 3 Закону України «Про зайнятість населення», зайнятість населення забезпечується шляхом встановлення відносин, що регламентуються трудовими договорами (контрактами), провадження підприємницької та інших видів діяльності, не заборонених законом.

Державна реєстрація фізичних осіб-підприємців – це засвідчення факту набуття або позбавлення статусу підприємця фізичною особою, а також вчинення інших реєстраційних дій, які передбачені цим Законом, шляхом внесення відповідних записів до Єдиного державного реєстру (стаття 4 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців»). Згідно із частиною 3 статті 46 цього Закону, фізична особа позбавляється статусу підприємця з дати внесення до Єдиного державного реєстру запису про державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності фізичної особи-підприємця.

Тому, фізична особа-підприємець вважається працюючою до дати внесення до Єдиного державного реєстру запису про державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності.

ПФУ