...
Реєструйся

Продовження та перенесення «чорнобильської» відпустки


Розглядаємо питання продовження та перенесення додаткової відпустки, що надається працівникам, віднесеним до категорій 1 та 2 постраждалих унаслідок Чорнобильської катастрофи на період тимчасової непрацездатності.

Згідно з пунктом 22 статті 20 та пунктом 1 статті 21 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали від наслідків Чорнобильської катастрофи» від 28 лютого 1991 року № 796-XII особам, віднесеним до категорій 1 та 2, державою гарантовано компенсації та пільги, зокрема щодо отримання додаткової відпустки із збереженням заробітної плати строком 14 робочих (16 календарних) днів на рік.

Така додаткова відпустка не віднесена цим Законом до щорічної відпустки, а визначена як пільга та компенсація за шкоду, завдану внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Зважаючи на те, що зазначена відпустка не належить до виду щорічних відпусток, визначених пунктом 1 статті 4 Закону України «Про відпустки» 15 листопада 1996 року № 504/96-ВР, то відповідно на неї не поширюються норми цього Закону, передбачені для щорічних відпусток, зокрема про перенесення щорічної відпустки на інший період або її продовження в разі тимчасової непрацездатності працівника.

Отже, якщо працівник захворів, перебуваючи у відпустці, що надається особам, віднесеним до категорій 1 та 2 постраждалих унаслідок Чорнобильської катастрофи, то вона не продовжується на період тимчасової непрацездатності та не переноситься на інший період і відповідно цей листок непрацездатності не підлягає оплаті.
 

Матеріали до теми


Актуальні питання обліку ВПО в центрі зайнятості під час воєнного стану
Питання оформлення на облік у центрі зайнятості не втрачають своєї актуальності, тим паче в період дії воєнного стану, коли люди ...
Чи виплатить ПФУ допомогу на поховання у разі загибелі мобілізованого
Посадовці ПФУ у своєму листі від 21 березня 2024 року № 2800-030401-8/17515 надали роз’яснення щодо допомоги на поховання від ПФУ ...
Чи нараховується грошова компенсація за невикористані дні щорічної відпустки працівникам, прийнятим на тимчасові або громадські роботи за направленням центру зайнятості?
Так, нараховується. У разі звільнення працівника йому виплачується грошова компенсація за всі не використані ним дні щорічної відпустки, а також ...