...
Реєструйся

ПРОФЕСІЙНУ ОСВІТУ РЕФОРМУЮТЬ


Проект Концепції реалізації державної політики у сфері професійної освіти «Сучасна професійна освіта» на період до 2027 року представлено на громадське обговорення

МОН винесло на громадське обговорення проект Концепції реалізації державної політики у сфері професійної освіти «Сучасна професійна освіта» на період до 2027 року.

Проблемою, задля розв’язання якої розроблено проект Концепції, є невідповідність професійної освіти України потребам особи, національної економіки і суспільства.

Метою Концепції є проведення системної реформи професійної освіти, що забезпечить реалізацію трьох базових завдань та їх ключових компонентів: забезпечення якості професійної освіти; децентралізацію управління та фінансування, публічно-приватне партнерство у сфері професійної освіти і навчання та взаємозв’язок з ринком праці.

У рамках реформування системи управління професійною освітою буде здійснено передачу на регіональний рівень повноважень з управління, прогнозування, розміщення регіонального замовлення та моніторингу задоволення потреб ринку праці у професійних кваліфікаціях, розширено автономні права закладу освіти (розроблення і впровадження власних освітніх програм з дотриманням стандарту професійної освіти, можливість отримання статусу неприбуткової організації із збереженням податкових пільг і отриманням фінансової автономії).

Реформа структури професійної освіти передбачає: формування оптимальної мережі закладів професійної освіти, створення нових типів таких закладів для забезпечення здобуття професійних кваліфікацій, у тому числі центрів професійної досконалості; запровадження гнучкої моделі здобуття повних та часткових професійних кваліфікацій; можливість вільного виходу на ринок праці на будь-якому етапі навчання та продовження навчання у вишах.

Реалізація Концепції сприятиме:

  • професійній самореалізації особистості та реалізації принципу навчання впродовж життя з урахуванням гендерної рівності та інклюзії;
  • конкурентоспроможності професійної освіти та відповідності її якості міжнародним стандартам;
  • задоволенню потреб ринку праці, суспільства та держави у кваліфікованих кадрах;
  • зростанню привабливості та поліпшенню якості професійної освіти.

Зауваження та пропозиції міністерство просить надсилати до 1 листопада 2018 року у письмовому вигляді та електронною поштою за адресами:

  • Міністерство освіти і науки України, проспект Перемоги, 10, м. Київ, 01135;
  • e-mail: ukrpto@i.ua, Мірошниченко Катерина Борисівна.

Видання для кадровиків Журнали реєстрації

Матеріали до теми


Зміни у фінансуванні здобуття вищої освіти: ВРУ ухвалила законопроєкт у першому читанні
Верховна Рада України ухвалила в першому читанні проєкт Закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо фінансування здобуття вищої ...
Про підвищення кваліфікації вчителів без відриву від роботи
Підвищення кваліфікації учителів нерідко відбувається за такою незвичною формою, яка поєднує роботу і підвищення кваліфікації одночасно, що регулюється відповідними графіками ...