...
Реєструйся

Профспілки не підтримали ініціативу об’єднати ПФУ та Фонд соцстраху


Верховна Рада України прийняла за основу проєкт Закону України від 15 червня 2020 року № 3663 «Про внесення змін до Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» (нова редакція) та інших законодавчих актів України» (далі — Закон № 3663).

Саме цим документом планують об’єднати Пенсійний фонд України (далі — ПФУ) та Фонд соціального страхування України (далі — Фонд соцстраху ) для ефективного витрачання коштів.

Проте цей законопроєкт не підтримали профспілки та висловилися проти його остаточного схвалення.

Вони вказують, що в такому законопроєкті багато заплутаних і суперечливих норм:

— стосовно затвердження бюджетів фондів;

— не передбачено норм щодо виплати допомоги по тимчасовій непрацездатності внаслідок перебування у закладах охорони здоров’я, на самоізоляції під медичним наглядом у зв’язку з проведенням заходів, спрямованих на запобігання виникненню та поширенню коронавірусної хвороби; виплати допомоги з тимчасової втрати працездатності в розмірі 100% середньої заробітної плати постраждалим учасникам Революції гідності та особам, реабілітованим відповідно до Закону України від 17 квітня 1991 року № 962-XII «Про реабілітацію жертв репресій комуністичного тоталітарного режиму 1917-1991 років»; надання застрахованій особі допомоги по тимчасовій непрацездатності для санаторно-курортного лікування.

Також звертається увага на те, що ПФУ і Фонд соцстраху – це зовсім різні структури.

На сьогодні перед ПФУ стоять складні питання щодо вирішення проблем у солідарній пенсійній системі, вдосконалення системи персоніфікованого обліку страхових внесків з урахуванням покладення на нього функцій ведення Електронного реєстру листків непрацездатності, підготовки до впровадження обов’язкової накопичувальної пенсійної системи та професійних пенсійних програм.

Тож поклавши на ПФУ додаткові функції стосовно управління соцстрахуванням можливо і зекономлять незначні кошти (але це спірне питання), проте це призведе до проблем щодо прозорості та ускладнення виконання фінансових зобов’язань перед застрахованими особами.

Проти прийняття законопроєкту № 3663 висловились також Мінсоцполітики, Мін’юст, Мінекономіки, ПФУ, Фонд соцстраху, Спільний представницький орган роботодавців.

Джерело: https://buh.ligazakon.net

Матеріали до теми


15 квітня спливає строк сплати роботодавцями санкцій за невиконання нормативу по працевлаштуванню осіб з інвалідністю
Фонд соціального захисту осіб з інвалідністю звертає увагу роботодавців, що 15 квітня 2024 року спливає строк сплати роботодавцями адміністративно-господарських санкцій, нарахованих за ...
ТЦК та СП ігнорує відстрочку заброньованого: чи можна оскаржити в суді?
Вже понад рік діє оновлений порядок бронювання. Він надає можливість бізнесу подавати на бронювання критично важливих працівників і отримувати для ...