...
Реєструйся

Проходження виробничої практики учнів птнз


На гарячу лінію журналу «Довідник кадровика» все частіше поступають запитання про проходження виробничої практики учнів ПТНЗ.

Як оформити учнів для проходження виробничої практики на підприємстві? У якому порядку оплачувати їхню працю? Чи треба повідомляти фіскальні органи про прийняття учнів для проходження практики?

Порядок проходження практики учнями професійно-технічних навчальних закладів (далі — ПТНЗ) установлено Законом України «Про професійно-технічну освіту» від 10 лютого 1998 року № 103/98-ВР (далі — Закон № 103) і Порядком надання робочих місць для проходження учнями, слухачами професійно-технічних навчальних закладів виробничого навчання та виробничої практики, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 7 червня 1999 року № 992 (далі — Порядок № 992).
Статтею 29 Закону № 103 передбачено, що підприємства, установи, організації незалежно від форм власності (далі — підприємство) надають учням і слухачам ПТНЗ робочі місця або навчально-виробничі дільниці для проходження виробничого навчання або виробничої практики відповідно до укладених із ПТНЗ договорів про навчально-виробничу практику. Зазначені підприємства є базою для проходження практики. Професійно-технічні навчальні заклади самостійно формують перелік таких баз, ураховуючи запити підприємств — замовників підготовки фахівців. Учням цих закладів дозволено самостійно обирати місце проходження практики, зокрема, з правом наступного працевлаштування.
Учнів та слухачів ПТНЗ на час виробничого навчання й виробничої практики до складу (списку) і штатного розпису працівників підприємства не включають.
Типовий договір про навчально-виробничу практику та порядок надання робочих місць розробляє Кабінет Міністрів України.
Керівники підприємств несуть відповідальність за забезпечення належних умов праці й оплату праці учнів та слухачів на виробництві, дотримання правил і норм охорони праці, техніки безпеки й виробничої санітарії відповідно до укладених із ПТНЗ договорів про навчально-виробничу практику.
Учні та слухачі ПТНЗ під час виробничого навчання й виробничої практики виконують роботи відповідно до навчальних планів і програм.
Згідно з пунктом 9 Порядку № 992 керівник підприємства, яке є базою практики, перед її початком має:
— видати наказ про персональний розподіл учнів та слухачів ПТНЗ на робочі місця або навчально-виробничі дільниці виробничих підрозділів;
— визначити порядок оплати їхньої праці — за фактично виконану роботу відповідно до норм праці;
— призначити керівника практики.

За фактично виконаний учнями й слухачами за період виробничого навчання й виробничої практики обсяг робіт відповідно до виробничих завдань підприємство нараховує заробітну плату і переказує нараховані кошти для виплати на рахунок ПТНЗ або виплачує їх безпосередньо учням і слухачам не пізніше п’яти днів після виплати заробітної плати працівникам цього підприємства (п. 17 Порядку № 992).

Повну відповідь від Галини БІЛОТКАЧ, експерта із трудового права та кадрового діловодства, консультанта гарячої лінії журналу «Довідник кадровика» – читайте в журналі «Довідник кадровика» № 6, 2016