...
Реєструйся

Пропонується встановити відпустку батькам для догляду за дитиною-інвалідом


Комітет з питань соціальної політики та праці рекомендує Верховній Раді прийняти за основу законопроект № 4269а щодо удосконалення окремих положень соціальної політики.

Законопроектом пропонується встановити:

  • щорічну додаткову оплачувану відпустку тривалістю 10 календарних днів працюючим батькам для догляду за інвалідом з дитинства І групи підгрупи А;
  • відпустку без збереження заробітної плати тривалістю, визначеною у медичному висновку, але не більш як до досягнення дитиною-інвалідом підгрупи А, якій виповнилося шість та більше років, вісімнадцятирічного віку.

Відповідні зміни передбачається внести до ст. 83 та 182-1 КЗпП України та ст. 4, 5 і 19 Закону «Про відпустки».

Проектом також пропонується із ст. 179 КЗпП України та ст. 18 Закону «Про відпустки» виключити положення про те, що за особами, які знаходяться у відпустці по догляду за дитиною і працюють на умовах неповного робочого часу, зберігається право на допомогу до досягнення дитиною трирічного віку.

Документом також пропонується у Законі «Про державну допомогу сім’ям з дітьми» врегулювати питання продовження виплати допомоги на дитину до досягнення нею трирічного віку особам, яким призначена допомога при народженні першої дитини та виплата її проводиться протягом 24 місяців.

На думку членів Комітету, прийняття законопроекту дасть можливість поліпшити соціальний захист родин, до складу яких входять діти-інваліди.

За інформацією: сайту Верховної Ради